NYA KUREN. Så här ser det vinnande förslaget till nya väderskydd ut. Foto: Krook & Tjäder

Här är vinnaren i tävlingen om nya väderskydd

När de nuvarande busskurerna gjort sitt ska de bytas ut – och så här kan de nya komma att se ut.

  • Publicerad 12:32, 6 okt 2020

Här kanske du får stå och kura i väntan på bussen i framtiden. Arkitektkontoret bakom väderskyddet, Krok & Tjäder, har vunnit Region Stockholms arkitekttävling för att utforma framtidens väderskydd.

Det vinnande bidraget kallas ”Natt och Dag” och "är en signaturbyggnad som kommer att identifieras som typiskt för Stockholm" enligt juryns motivering.

Vidare: "Ett robust funktionellt väderskydd som tar plats i rummet men ändå är nätt till sina mått. Väderskyddet signalerar tydligt att det är ett väderskydd som är säkert, ombonat och ger en mycket bra resenärsmiljö".

SL äger inte designen av de nuvarande väderskydden, och avtalet om dessa går snart ut. Tanken är nu att typhandlingar och ritningar som SL äger ska upprättas, och att sedan upphandla tillverkningen.

Men först ska "Natt och Dag" prövas i referensgrupper och beräkningar om kostnader ska göras. Hänsyn tas också till vad trafikoperatörerna tycker och hur väderskydden fungerar ur tillgänglighetsperspektiv.

Tanken är sedan inte att byta ut alla väderskydd i regionen, utan de nya ska främst installeras vid nybyggnation och när de gamla går sönder och inte kan repareras.