Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets hus, är vinnaren av Rinkebypriset. Foto: Stefan Källstigen

Här är vinnaren av Rinkebypriset

Med flera tusen som röstat på de tre nominerade – på måndagen den 28 juni presenterades slutligen vinnaren av Rinkebypriset. Segern gick till Fardosa Omar: "Jag är oerhört ärad", säger hon.

  • Publicerad 14:11, 28 jun 2021

Mitt i har tidigare rapporterat om att Rinkebypriset återinförts i år.

Priset grundades av Familjebostäder och delades ut mellan 1996-2005, till riktiga eldsjälar som gör något extra för Rinkeby, där tidigare pristagare bland andra innefattar författaren Najda Taikon, konstnären Mila Ivanow och boxaren Kwamena Turkson.

I samband med att Rinkeby fyller 50 år beslutade Familjebostäder att återigen dela ut priset, i form av en unik jubileumsversion.

En jurygrupp bestående av representanter från Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, föreningslivet samt Familjebostäder valde i första steget ut de tre finalisterna: Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets hus, Felicia Di Francesco, student och medförfattare till flera av Gunilla Lundgrens böcker och Ibo Njie, fritidsledare vid Rinkeby ungdomsgård.

Stort engagemang

Engagemanget har varit stort. Flera tusen personer har röstat på de tre deltagarna, och den 28 juni presenterades vinnaren: Fardosa Omar.

– Jag är oerhört ärad och hedrad, säger hon i ett pressmeddelande.

Som verksamhetsledare på Folkets hus beskrivs Fardosa Omar i juryns motivering som ett känt ansikte för många i Rinkeby, och under pandemin har hon arbetat extra hårt för att anpassa verksamheten genom att arrangera utomhusaktiviteter, parklekar och skapat läsfrämjande projekt för barn och unga.

Hon säger att hon hoppas att priset kan ge ringar på vattnet i form av mer engagemang i området.

– Min målbild är en levande stadsdel med ett kulturliv som engagerar och lockar hit nya människor och aktörer. På ett personligt plan hoppas jag att utnämningen väcker uppmärksamhet och ger fler möjligheter och nya, innovativa arbetssätt som kan möta behoven i området, säger hon.

Prischeck och Rinkebyhäst

Under prisceremonin senare under veckan kommer Fardosa Omar få ta emot diplom, en prischeck på 10 000 kronor och en klassisk Rinkebyhäst, skapad av konstnären Ylva Ekman.

En så kallad Rinkebyhäst har samma slags mönster som dalahästens klassiska, men kan vara formad till vilket djur som helst – förutom en häst.

Familjebostäders vd Jonas Schneider kommenterar det hela i pressmeddelandet.

– Fardosa Omar har ett unikt driv och är en sammanhållande kraft som betytt mycket för Rinkeby och människorna här. En eldsjäl att räkna med, säger han.

Juryn

Årets jurymedlemmar, som nominerade de tre vinnarkandidaterna:

Ismahan Ayranci, konsumentvägledare vid Medborgarkontoret i Rinkeby.

Mårten Westberg, ordförande i Basketklubben Akropol som bland annat driver löparklubben Rinkeby Run.

Hasret Bozarslan, fritidspedagog, Rinkeby ungdomsgård.

Elin Sundqvist, Projektledare social hållbarhet Järva, Familjebostäder.

Visa merVisa mindre