Käkar blommor. Rådjur gillar rosor men däremot inte påskliljor. Foto: Mikael Andersson

Här är växterna rådjuren ratar på kyrkogården

Saboterade blomster på kyrkogårdar är ingen ovanlig syn, det har besökare vid Spånga kyrka fått erfara det senaste. Men det är ingen elaking som står bakom, utan rådjur. Så hur gör man för att de inte ska käka på det man planterat?

  • Publicerad 11:55, 26 mar 2020

De välter ut vaser och dricker upp vattnet, men de ställer ju inte tillbaka blommorna.

När det började naggas på blommor på Spånga kyrkogård för ett tag sedan trodde somliga att det var tjuvar som härjat eller att kyrkan själva hade varit där och klippt i rosor, något vi nyligen rapporterat om.

Men det visade sig att det är rådjur som äter på rosorna – så pass snyggt och prydligt att de ser avklippta ut. Så hur ska man tänka när man planterar växter på kyrkogården?

Birgitta Linåker jobbar inom Svenska kyrkan, men är också trädgårdsingenjör i grunden.

– Vi har levande begravningsplatser när det gäller naturen och djuren, det är likadant i hela Sverige. På en kyrkogård uppstår fina möten mellan människor men också mellan människor och djur och natur, säger hon.

Del av vardagen

Birgitta Linåker säger att det är en del av vardagen på en kyrkogård att man har rådjur, harar och fåglar som är där och käkar av olika saker.

– De välter ut vaser och dricker upp vattnet, men de ställer ju inte tillbaka blommorna.

Enligt henne är det viktigt att informera om och skapa kunskap kring varför djuren är där, vilka växter de äter och vilka de avstår och hur man kan tänka kring det.

– Rosor, tulpaner och penséer tycker de om. Men olika lökväxter som påskliljor och pingstliljor tycker de inte om, säger Birgitta Linåker.

Man kan även strö tvålflingor i rabatten, det doftar starkt och då väljer rådjuren att gå därifrån. Lista på vilka växter djuren ratar ser du nedan.

Några av de växter som rådjur och harar ratar

✓ Lökväxter som allium, påsklilja och pingstlilja.

✓ Perenner som akleja, blåsippa, fingerborgsblomma, höstljung, japanskt gräs, lavendel, liljekonvalj, lupin, pion, stäppsalvia, timjan, vallmo och vårljung.

✓ Observera att det inte finns några garantier.

Visa merVisa mindre