Sushi-restaurangen Esuki finns sedan tidigare på tre platser i Stockholm och nu har ägarna från Vällingby öppnat en fjärde. Hemma i Vällingby centrum blir det dock japansk nudelsoppa och bräserat fläsk för nästan hela slanten.

Trendrätten ramen har synts allt oftare i stan de senaste åren – men i förorten är restaurangerna inte lika vanliga.

– Kvaliteten på maten i Vällingby centrum kan höjas. Det är därför vi öppnat här. Vi har haft köer varenda dag sedan öppningen 6 november, så det känns väldigt bra såhär långt, säger Munkhbayar Baljinnyan på Esuki.

Hon förbereder äggen till de kommande lunchgästerna när Mitt i kommer förbi en dryg vecka efter öppningen.

I det öppna köket grillar kocken Baterdene Enkhjargal det kokta fläsket med en köksbrännare innan det läggs ned i soppan.

Fixar take-away

En beställningsautomat, som gjord för restauranger i pandemitider, finns utanför entrén och personalen kommer ut med den nedpackade maten för de som vill.

– Jag och många andra var förbi Jonnes många utenätter på vägen hem. De har ju legat här sedan centrum var nytt. Men jag gillar vibbarna här. Kockarna ser coola ut, säger kunden Yunos Cigel.

Yunos beställer både sushi och ramen. Lunchnotan hamnar på över 200 kronor.

– Jag är hungrig, självklart måste man testa, skrattar han.

Gör nudlarna själva

Esuki-ägarna har rötterna i Mongoliet, men har tillbringat mycket tid i Sydkorea. Nudlarna gör de själva, berättar Munkhbayar Baljinnyan.

– Vi gör inspirationsresor till Japan för att kunna utveckla oss och experimentera i köket. Vi jobbar såklart hårt för att folk ska komma hit, säger hon.