Upplands Väsbys nya kommunpolis Daniel Wilhelmsson. Foto: Victor Munther

Här är Väsbys nya kommunpolis

Upplands Väsbys nya kommunpolis heter Daniel Wilhelmsson. Efter några intensiva veckor har 41-åringen hunnit komma in i sin nya roll. Mitt i mötte upp för att få veta mer om honom. – Jag vill vara med och bidra till att skapa ett tryggare Väsby, säger han.

  • Publicerad 10:23, 15 sep 2018

Daniel Wilhelmsson möter upp i full mundering. Radiobilen står parkerad utanför Upplands Väsby station. Sedan han i slutet av augusti tillträdde som ny kommunpolis i Väsby är dagarna i uniform och skottsäker väst färre än tidigare. Det brukar räcka med skjortan och ett par andra byxor, säger han.

– Men jag känner stolthet av att bära uniform och att vara polis.

Polisyrket har aldrig varit en pojkdröm. Det var något som växte fram när han var 18–20 år.

– För mig handlade det om tron på rättvisa och rätt och fel. Jag vill ha ett meningsfyllt jobb där jag kan göra skillnad, säger han.

Mångårig erfarenhet som polis

Daniel Wilhelmsson kommer närmast från rollen som gruppchef för polisen i yttre tjänst i Sollentuna. Totalt har han gjort drygt tio år inom polisen. Med en kopp svart kaffe framför sig berättar han om sin nya roll som kommunpolis i Väsby.

– Min huvuduppgift är att planera det brottsförebyggande arbetet och att vara polisens kontakt ut mot kommunen. Som kommunpolis sköter man den lokala problembilden i samverkan med kommunen och formar medborgarlöften, säger Daniel Wilhelmsson.

Att få vara med och bidra till ett tryggare Väsby ser han som sin främsta utmaning.

– Jag vill vara med och bidra till att skapa ett tryggare Väsby. Inte bara att man ska uppleva sig vara trygg, utan man ska faktiskt vara trygg. Man ska kunna gå hem från stationen och känna sig säker.

Hur ska ni få folk att känna så?

– Vi måste nyttja alla goda krafter som finns. Polisen kan inte ensamma göra allt, utan det är flera i samhället som måste samverka, som kommunen och även enskilda i samhället. Lyckas vi med det så kan vi göra stor skillnad.

Daniel Wilhelmsson framför radiobilen.

Lyfter fram det positiva med Väsby

Visst finns det utmaningar i Väsby, säger Daniel Wilhelmsson, men han är noggrann med att hela tiden lyfta fram de många positiva krafter som finns i kommunen.

– Det görs så otroligt mycket gott arbete i kommunen. Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram det positiva, så att Väsbyborna inte får en snedvriden bild av hur det ser ut. Det är mitt budskap.

 

Fakta

Här är kommunpolisens bästa snutfilm

Ålder: 41 år.
Bor: Inte i Väsby.
Uppvuxen: Söder om stan.
Intressen: Sport, familjen och aktiviteter med barnen.
Bästa snutfilm: Kopps.