Felix Johansson, Benjamin Löfquist, Linnea Nilsson, Michaela Iannelli, Hanna Björn, Julia Brinkhagen gör föreställningen Modekejsaren i helgen (sista spelningsdatum 18/5) Foto: Sacharias Källdén

Här är Vasastans öppna teaterscen

Teaterverket är en plattform och en mötesplats för människor som håller på med scenkonst. I lokalerna på Västmannagatan finns både replokaler och en fullt utrustad scen tillgänglig för föreningens medlemmar.

  • Publicerad 19:10, 16 maj 2019

Precis intill Olympiateatern, på Västmannagatan 54, huserar Teaterverket. Föreningen har funnits sedan 2005 och på adressen sedan 2008. Man har även lokaler på Drottninggatan. Moa Åström var med och skapade föreningen.

– Idén är att skapa möjligheter för människor som vill hålla på med scenkonst. Allt man behöver ska finnas: schysta replokaler och fullt utrustad scen. Vi hjälper till att söka rättigheter till pjäser och har en biljettförsäljningskanal. Vi kan göra trycksaker och flyers och hjälpa till att samla ihop folk till en pjäs, säger Moa Åström.

En viktig sak är att man är sin egen konstnärliga ledare.

– Vi lägger oss inte i så mycket. När man går en kurs, till exempel, så kan man inte alltid påverka. Här gör man som man vill och vår verksamhetsledare och producent stöttar i genomförandet av idén, säger Moa Åström

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen har vuxit de senaste åren och i dag har den cirka 200 medlemmar. Att vara medlem kostar 1000 kronor första året, därefter 900 per år.

– Det är rätt hårt tryck på replokalerna på kvällar men oftast går det att lösa så att folk får de tider som de vill ha men vi håller ögonen öppna efter fler lokaler, säger Fanny Wahlqvist som har jobbat på Teaterverket sedan i februari.

På Västmannagatan håller en grupp på att genrepa inför urpremiären av Modekejsaren, en omskriven version av Kejsarens nya kläder. Manusförfattaren och regissören heter Felix Johansson.

– Jag gick en regikurs i höstas och kände att jag ville göra något av det. Jag började strax innan jul med manuset och hade casting i februari, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Alla i gruppen är numera medlemmar i Teaterverket, vilket är en förutsättning för att man ska få nyttja lokalerna.

– Alla som pluggar borde få veta att det här finns. Man har tillgång till en replokal i princip gratis, säger Michaela Iannelli.

– Dessutom så finns här en massa människor med olika kompetenser. Till exempel var det en ljustekniker som hjälpte oss med ljuset härom dagen, säger Julia Brinkhagen.

En fredag i månaden är det "scenfredag" på Västmannagatan 54. Då är alla välkomna, oavsett om man är medlem eller inte, och det är öppen scen. Antingen kan man komma för att titta eller för att ställa sig på scenen.

– Då har man femton minuter på sig att visa upp något på scenen, det kan vara musik eller vad som helst som kan visas på en scen. Det är ett väldigt opretentiöst sammanhang, säger Moa Åström.

Teaterverket sätter upp mellan 15 och 20 produktioner per år. Fanny Wahlqvist jobbar som marknadsförare och producent och Moa Åström var med och startade föreningen. Foto: Sacharias Källdén

Modekejsaren

Föreställningen spelas 17-18/5 klockan 19.