”Här är varje dag kanelbullens dag”

På torsdag firas kanelbullens dag i hela landet. Och i Upplands-Bro brukar köerna slingra sig fram till disken på lokala fik och bagerier – allt för att hylla den snirkliga bakelsen. – Förra året sålde vi nästan 400 kanelbullar, säger Maykel Abdallahad på Petjos Café.

  • Publicerad 20:06, 3 okt 2018

Förra året var det knutar som gällde på Petjos café i Kungsängen, men i år är det snurror som dukas upp på faten.

– Då tog de slut. Folk som kom in strax innan stängning blev tyvärr utan, säger Maykel Abdallahad, som driver Petjos Café med sin bror Dani.

I år tar de höjd för fler kunder och bakar mer kanelbullar än någonsin på torsdagsmorgonen. Upplands-Broborna förväntar sig högsta kvalitet på kanelbullens dag.

– Vår kanelbulle är en nygräddad snurra med mycket fyllning, säger Maykel Abdallahad.

Firas i Bro

På populära Mazarin konditori och Bageri i Bro är kanelbullar vardagsmat.

– Kanelbullen är absolut ett av våra mest älskade bakverk och varje dag är kanelbulledag i vårt bageri, säger Ulla Britt Mazarakis på Mazarin konditori.

Snurrade bullar på Mazarin. Foto: Mazarin konditori och bageri.

Men den 4 oktober ökar trycket och bageriet hoppas att folk som inte brukar unna sig bakverket passar på.

– Som vanligt bakar vi med mycket kanel, smör och socker. Alla bullar kavlas och snurras för hand innan de beströs med pärlsocker, säger Ulla Britt Mazarakis.

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.

Källa: Mitt kök
Visa merVisa mindre

Polisen efterlyser filmmaterial från dödsskjutningen i Tibble

Mordet i Tibble. Utredningen efter dödsskjutning som ägde rum sent på lördagskvällen vid grönområdet mellan Hallonvägen och Hjortronvägen i Tibble fortgår. På tisdagen finns ännu ingen frihetsberövad.tisdag 24/11 16:43

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

"Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09