Bom. Den nya bommen ska hindra partysugna bilister från att köra upp i Vanadislunden. Foto: Pekka Pääkkö

Här är Vanadislundens nya partyskydd

Fartgupp, alkoholförbud, kameror. Många idéer har varit på tal för att sätta stopp för stöket på Sveavägen. Nu har man satt upp en vägbom vid ingången till Vanadislunden.

  • Publicerad 06:15, 17 maj 2021

I slutet av förra veckan sattes en bom upp vid ingången till Vanadislunden från Frejgatan. Syftet är att hindra bilister att köra upp i parken och ha fest.

Som Mitt i Vasastan har skrivit tidigare har många klagat på stök på Sveavägen och att folk parkerar sina bilar i parken på kvällar och nätter.

Vanadislunden kan få alkoholförbud

Polisen, Vasastadsbor och staden samarbetar för att komma till rätta med problemen. Bland annat har man anlagt flera fartgupp, och nyligen fattades även ett beslut i Norrmalms stadsdelsnämnd om ett alkoholförbud i den del av Vanadislunden som vetter mot Sveavägen. Ärendet ska behandlas i kommunfullmäktige innan det kan bli verklighet. Men det är inte säkert att det blir av alls, säger stadsdelsnämndens ordförande Petra Gardos Ek (M).

– Vi får se om det blir så eller om vi avvaktar för att se vilken effekt den nya bommen har. Syftet med den är ju att bilisterna inte ska kunna ta sig upp i Vanadislunden och ställa sig där och dricka alkohol. Åtminstone gör bommen det lite jobbigare för dem, säger hon.

Hon håller med Vasastadsbon Joel Fohlin om att det måste få låta i en stad.

– Det är helt korrekt att man får räkna med det om man bor på Sveavägen men det finns också gränser, och den gränsen är nådd nu.

Bommen kommer att stängas varje kväll klockan 20 och öppnas varje morgon klockan 05. Under tider den är stängd kan endast behörig personal från kyrkan och badet ta sig in med nyckel.