Kolgaängen/Lillkalmarplan. Bild från tidigare valborgsmässoaftonsfirande i Djursholms Ekeby Villaägareförenings regi. Foto: Privat

Här är valborgsfirandet i Danderyd

Gamla traditioner får nytt liv på valborg. På Germaniaängen, Kolgaängen och i Kvarnparken ska det firas i Danderyd – något som uppskattas av många, meddelar föreningarna.

  • Publicerad 17:31, 25 apr 2022

Det är känns roligt att återgå till det normala.

Förra veckan kunde Mitt i berätta att valborgsfirandet på Germaniaängen planeras i år. Detta efter att ha fått ha uppehåll under den gångna pandemin.

Nu meddelar även Djursholms-Ekeby Villaägareförening att de planerar en brasa, efter att de har fått ställa in två år i rad, på Kolgaängen/Lillkalmarplan.

– Det är dags att blåsa liv i traditionen. Brasa, eldshow och sång. Vi välkomnar alla, gamla som unga, att hälsa våren välkommens tillsammans med oss, meddelar Johan Edberg i föreningen.

Ett fackeltåg hålls i samband med valborgsfirandet.

Håller vårtal

Valborg är även tillbaka till Kvarnparken. Danderyds hembygdsförening arrangerar ett firande tillsammans med flera andra föreningar i parken.

Under kvällen uppträder Danderyds sångensemble och Danderyds blåsorkester, som sätter ton på valborgsfirandet. Klubbchefen på SGK, Jonas Widegren ska hålla vårtal.

– Det känns roligt att göra det här och man får träffas tillsammans efter två år. Ett fint tillfälle att fira in våren, säger Jonas Widegren.

Återgång till det normala

Hembygdsföreningen Djursholms forntid och framtid meddelar att de planerar ett traditionsenligt valborg på Germaniaängen, tillsammans med Danderyds blåsorkester och Djursholms scoutkår.

Carl Erik Mattsson på hembygdsföreningen berättar att valborgsfirandet är välkommet för många, efter de två åren som har varit.

– Det är känns roligt att återgå till det normala.

Här kan du fira valborg i Danderyd

Kvarnparken. Start 19 med servering, sockervadd, och chokladhjul - med mera. 20 körsång, 20.15 vårtal. Elden tänds 20.30-21.

Kolgaängen. Tändning som planeras till 21, på ängen vid Kolgavägen. Ett fackeltåg anordnas i samband med brasan.

Germaniaängen. Samlingen sker på ängen mellan Gamla Djursholm och Rubbens udde, 19.30. Elden tänds 20 och årets talet till våren hålls av Axel Mattsson, elevrådsordförande på VRG.

Svanholmsparken. Arrangemang av Sällskapet Amorina. Tal av Helg Jonsson och musik av Johannes nya kammarkör. Valborgsfirande startar kl 20.30.

Vet du något mer valborgsfirande för allmänheten i Danderyd? Tipsa oss på tips@mitti.se.

Visa merVisa mindre