Annorlunda. För den som vill finns ett antal udda traditioner att hänge sig åt så här i jultider. Foto: Linda Gren, Jan Ternhag, Sacharias Källdén

Här är udda sätten att (inte) fira jul i Stockholm

Kalle Anka, mormor som däckat av i soffan och långsittningar med tindrande ögon i all ära. Det finns alternativa sätt att fira, eller inte fira, jul. Gör högtiden till din egen, genom att anamma någon av dessa traditioner – eller starta en ny.

  • Publicerad 21:00, 20 dec 2018

Byt Bingolotto mot hiphopadvent

Uppesittarkvällen tenderar att bli en smula förutsägbar, en egenskap som också är själva poängen med jul enligt många. Men är du sugen på att testa nåt nytt 23 december kan du knata till Babas burgers i Högdalen. Här vankas det hiphopspelningar varje advent till förmån för War Child Sweden och deras arbete för att hjälpa barn som befinner sig i krig.

Under söndagarna i december har artister som Ametist och Shewit hittills stått bakom spakarna. Dan före dopparedan är det Ibbe och Black Moose som står för tonerna. Klockan 16-18 söndag 23 december utlovas grym musik – och givetvis grymma hamburgare.

Gratis inträde, men donationer till War Child Sweden uppmuntras.

SLÄPP LÖS. Agata Siewruk, ägare till Rådsveds krog som kör karaoke varje julafton, showar loss på bardisken. Här är det tillåtet att dansa på borden – men bara två åt gången. Foto: Sacharias Källdén

Gapa för full hals

I Söderort finns en dold pärla som drar folk från hela Stockholm med sina frisläppta karaokekvällar: Rågsveds krog. Här är det fullt ös så gott som varje helg under hela året, och julafton är inget undantag. Tvärtom hålls här en extrainsatt julkaraoke varje år. Med start klockan 21 bjuds alla in till sång och dans, oavsett om man saknar någon att fira jul med eller bara vill komma bort från tjocka släkten en stund.

Agata öppnade krogen för sju år sedan tillsammans med sin dotter Nathalie Slagerstrand. När hon själv släpper ut håret och kliver upp på bardisken för en dans, är det lätt att som förstagångsbesökare tro att det börjat spåra ur. Men just den företeelsen hör till. Alla får dansa på borden om känslan faller in.

– Man ska inte behöva åka till Medelhavet för att släppa loss, man kan bara åka till Rågsved, säger hon och skrattar.

Traditionsenligt. Claes G Bengtsson håller i Nackasnacket när Nackas vänner hedrar hans minne vid barndomshemmet på Katarina Bangata 42 klockan 10 på julafton. Foto: Jan Ternhag

Hylla fotbollslegendar på Södervis

I SoFo hittar du stans kanske mest passionerade – och långlivade – jultradition. I år är det nämligen 44:e året i rad som fotbollsspelaren Nacka Skoglund hedras på självaste dopparedan. Anledningen till att det sker på julafton? Jo, det var nämligen just denna dag som fotbollslegendaren föddes, år 1929. Sedan han gick bort har trogna Bajenfans samlats utanför hans barndomshem på Katarina Bangata klockan 10, där sportjournalisten Claes G Bengtsson håller tal om fotbollslegendens livsgärningar. Klockan 12 fortsätter den traditionsenliga hyllningen med tal av Bajen Fans grundare Stefan Magnusson vid Nacka-statyn, ett stenkast bort.

Ronnie Hellström dissar Söder – firar Nacka-jul i Skåne

Hyllningen, som drar mycket folk varje år, är en obligatorisk start på julen anser Claes G.Bengtsson.

– Det ingår i en Söderbos liv att gå dit och hylla legenden Nacka. 

”Nacka” Skoglund började sin fotbollskarriär i kvarterslaget BK Stjärnan på Södermalm 1943 och gick vidare till Hammarby IF. I en omröstning på Hammarbys hemsida över de 24 största Bajenprofilerna genom tiderna kom Nacka på första plats.

Utmanande konst istället för shopping i mellandagarna

Reor i all ära, men kommersen efter julhelgen kan bli en smula tröttsam även för den mest dedikerade shopparen. Tur då att du kan knata till Farsta centrum för att få lite själslig ro – och du hittar den inte i butikerna. På Kroppaplan 30 pågår nämligen här en hisnande interaktiv konst- och filmupplevelse i underjorden, från regissören bakom hyllade Satans Demokrati, 27–30 december.

Föreställningen ShopEatDie låter publiken själv styra över sin upplevelse, genom att vandra fritt runt i scenografin.​ Det är dock inget för den räddhågsne, åldersgränsen är 16 år och publiken erfordras bära mask under vistelsen. Mer information och biljetter på shopeatdie.se

ShopEatDie Foto: Magnus Svärd