Anders Thorén berättade om flaggans symbolik för relativt nyinflyttade Maria Liljeblad vid pendeltågsstationen i Tullinge. Foto: Anders Björklund

Här är Tullinges flagga – om Tullingepartiet får bestämma

Tullingepartiet lanserar en egen kommunflagga. På luciamorgonen visade de upp flaggan för första gången. Nästa år tänker partiet lämna in en ny ansökan om att bli egen kommun.

  • Publicerad 04:51, 16 dec 2019

På luciamorgonen stod representanter för Tullingepartiet vid Tullinge station. De bjöd resnärer på lussefika, men med sig hade de också flaggan som de tänker att ska bli Tullinges egen kommunflagga.

Ny ansökan nästa år

Partiet jobbar fortfarande för att Tullinge ska bli en egen kommun.

– Vi vill visa att kampen fortsätter. Vi kommer att göra en ny ansökan nästa år, säger gruppledaren Anders Thorén.

Nya flaggan hade hängts upp i gångtunneln vid pendeltågsstationen på luciamorgonen. Foto: Anders Björklund

Flaggan är vit och innehåller Tullinges tilltänkta kommunvapen som finns sedan tidigare. Kommunvapnet är blått, där den blåa färgen står för himlen och vattnet.

Symboler för F 18 och sjöfarten

De diagonala vita strecken står för järnvägen som går genom Tullinge. I övre vänstra hörnet finns en drake som ska stå för den nedlagda flygflottiljen F18 i Riksten, där bland annat stridsflygplanet J35 Draken fanns.

Det kan komma förändringar i både styret av Botkyrka och Sverige

Anders Thorén, Tullingepartiet

I nedre högra hörnet finns en gul bogserbåt. Tullingesjön har varit viktig för både Tumba Bruk och AB Separator (I dag Alfa Laval).

– Bogserbåten står för den gamla sjöfarten på Tullingesjön, säger Anders Thorén som fick förklara vad kommunvapnet symboliserade för en del nyfikna.

Relativt nyinflyttade Maria Liljeblad ställde många frågor till partiet. Foto: Anders Björklund

Nu hoppas partiet skriva ny historia. Trots att Botkyrkas kommunfullmäktige sade nej till en kommundelning efter folkomröstningen 2014 och trots att kammarkollegiet gav avslag på partiets egen ansökan 2016, så lämnar partiet nästa år in en ny ansökan till kammarkollegiet. Nu hoppas de på ett ja.

– Inget är hugget i sten. Det kan komma förändringar i både styret av Botkyrka och Sverige, säger Anders Thorén.