Här är trycket högst för en gymnasieplats

Tusentals elever i årskurs nio går nu i väntans tider. Den 16 april får de veta hur det har gått i gymnasievalet. De som sökt till Solna gymnasium, Östra gymnasiet och Campus Manila har störst konkurrens om platserna.

  • Publicerad 16:44, 21 feb 2018

Det finns över 200 gymnasieskolor i länet – och omkring 20 000 elever i årskurs nio som nu hoppas komma in på det program och den skola de valt.

När alla valen sammanställts visar det sig att söktrycket, alltså antalet ansökningar jämfört med antalet platser, är högst på Solna gymnasium. Dit har nästan dubbelt så många sökt som det finns platser. En förklaring kan vara att skolan har idrottsprogram med sökande från hela Sverige.

Andra populära skolor är Östra gymnasiet i Huddinge, Campus Manilla i Stockholm och Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm.

Vad är det som gör att en viss skola ”trendar” och får högt söktryck? Mariette Svensson, studievägledare på Mälarhöjdens skola, menar att vissa skolor alltid är ”heta”.

– Som de gamla innerstadsskolorna, de har funnits under lång tid, många känner till skolorna och har vänner och släktingar som gått där, säger hon.

Höga betyg ger status

Skolors popularitet kan också bero på rykten bland elever, de kan exempelvis ha äldre syskon som berättat om de haft bra eller dåliga lärare på sitt gymnasium. Intagningspoängen spelar också roll, höga poäng ger skolor hög status.

Men skolor som satsar kan också få genomslag, menar Mariette Svensson. Nya Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen är ett exempel. Där har 948 elever sökt till de 704 platserna.

– Det är ovanligt att en ny skola har högt söktryck. De har profilerat sig bland annat genom att lägga in andra kurser än de som hör till karaktärsämnena i programmen. Till exempel ingår programmering eller liknade kurser i de flesta programmen.

För de flesta elever är det programmet som styr valet av skola, menar Mariette Svensson, sedan kommer läget. Natur, samhälls- och ekonomiprogrammen är fortsatt populära.

Fler ska lockas till yrkesprogram

Enligt Charlott Rydén, chef vid gymnasieantagningen, är det ett uttalat mål att fler ska söka och antas till yrkesprogram. Och numera ger även yrkesprogram högskolebehörighet, då man kan välja till kurser i svenska och engelska.

Hon menar att det är viktigt att man inte cementerar bilder av skolor som sedan ungdomarna tar till sig.

– De ska tänka och göra sin egna val utan påverkan som bygger på bilder som säger ”populära skolor”, ”populära program”, säger hon.

Fakta

Antagningsbesked i april

Sista ansökningsdag till gymnasiet var den 15 februari.

Preliminär antagning visas den 16 april.

Omval kan göras mellan den 19 april och 15 maj.

Den slutliga antagningen är klar den 2 juli.

Den 23 juli är sista dag att svara på antagningsbesked.

Reservantagning sker 1-12 augusti.

Visa merVisa mindre

Fakta

Här är söktrycket högst

Solna gymnasium (460 sökande till 236 platser)

Östra gymnasiet Huddinge (478 sökande till 256 platser)

Campus Manilla Stockholm (160 sökande till 87 platser)

Viktor  Rydberg Stockholm Odenplan (343 sökande till 192 platser)

Sigtunaskolan humanistiska läroverket (97 sökande till 55 platser)

Södra latin Stockholm (561 sökande till 350 platser)

Viktor Rydberg Stockholms Jarlaplan (284 sökande till 180 platser)

Tumba gymnasium Botkyrka (648 sökande till 413 platser)

Östra real Stockholm (581 sökande till 394 platser)

Mimers gymnasium Täby (27 sökande till 19 platser)

Visa merVisa mindre