Här är Terese bild av mötet om nya simhallen

Har du märkt att det står en graphic recorder i rummet? Kanske är det Terese Ellnestam, som anlitats för att visualisera tankar och samtal med ritade tankekartor.  – Många föredrar att få information genom bilder, men sedan behöver man ord också, konstaterar Terese. 

  • Publicerad 07:47, 22 mar 2017

Terese Ellnestam arbetade med verksamhets- och grupputveckling för företag när hon 2009 började förstå att ritade bilder kan vara en effektiv metod för att skapa samma målbild för alla i gruppen. I dag driver hon eget företag inom detta område och anlitas även som så kallad graphic recorder av både myndigheter och företag som vill ha hjälp att visualisera budskap från en workshop eller ett samrådmöte med allmänheten.

Ritade på mötet om simhallen

– Graphic recording handlar om att fånga värdet i kommunikation via bilder. Det jag gör är att jag är med i grupper och lyssnar in vad som verkligen händer i rummet, gör bilder av den kollektiva intelligensen. Vissa tror ibland att jag jobbar på samma sätt som de som sitter på rättegångar och målar av personer, men det är inte det jag gör utan jag fångar det som finns i luften, förklarar Terese Ellnestam.

Nyligen fick hon i uppdrag av Täby kommun att som graphic recorder tolka vad som sades på kommunens öppna möte om den nya simhallen som ska byggas.

– Just dialogen med medborgarna är så viktig. Denna metod kan vara en del i att nå ut bättre, anser Terese Ellnestam.

Lyssnar och ritar i realtid

När Terese Ellnestam deltar i ett möte som graphic recorder lyssnar och ritar hon ner ett urval av informationen i realtid. Därför är det viktigt att förbereda sig genom att i förväg förstå vad uppdragsgivaren har för syfte med mötet och vad nästa steg i processen är, förklarar hon.

– Då får jag deras tankar om vad som är av värde för dem och utifrån det lyssnar jag in den kommunikation som flödar under en dag. Vilket håll vill de gå åt? Och sen fångar jag upp det.

Väl på plats i möteslokalen rullar hon ut en pappersrulle och spänner upp på väggen.

– Jag mäter inte mina möten i timmar utan i meter. En dags konferens är för mig inte åtta timmar utan sex meter papper, säger Terese Ellnestam och skrattar.

För Terese Ellnestam startade simhallsmötet i Täby med vattnets blåa färg och sedan fyllde hon på med meter efter meter av bilder och ord. Hon ritade upp svarta lådorna med grästak som en tolkning av arkitektens vision för hur de nya badhuset ska se ut och fyllde på runt om med symboliska ord och frågor.

Beskriver vad du visuliserade från simhallsmötet?

– Det var dels den röda tråden i den information som kommunen ville ge besökarna i första hand, och dels också vilka frågeställningar som den väckte hos medborgarna som var där.

Bilden kan nå nya målgrupper

Terese Ellnestam menar att den metoden att sammanställa information, som har släktskap med så kallad mindmaping, kan få oss att minnas vad som sades på mötet lättare. Täby kommun, har publicerat hennes bildmaterial från simhallsmötet på hemsidan, kanske också kan nå nya grupper som har svårt att ta till sig textinformation.

– De flesta av jordens befolkning är syndominanta. Det är därför för Instagram och Youtube går så jättebra. Vi föredrar att få information genom bilder, säger Terese Ellnestam.


Så jobbar en graphic recorder

Så här kan de se ut när Terese Ellnestam jobbar som Graphic redorder vid ett möte:

Fakta

Terese Ellnestam

Ålder: 42 år.

Yrke: Egenföretagare. Driver sedan 2012 företaget Grafant. Tar uppdrag som graphic redorder för att visualisera möteskommunikation och med graphic facilitering när företag i förändring till exempel vill att personalen ska hitta en gemensam målbild.

Bor: Enebyberg, Danderyd. Uppväxt i Täby.

Familj: Man och tre barn.

Intressen: Familj och vänner och trädgård. Tecknar – gärna manga.

Visa merVisa mindre

Fakta

Frågorna om nya simhallen

Terese Ellnestam om frågorna som kom upp på mötet om nya simhallen i Täby:

– Det var allt från ”Hur har ni funderat kring utrymmesvägar och kommer folk att halka och slå ihjäl sig innan de ens kommer dit?” och ”Hur gör vi med våra medborgare som inte har råd att gå till simhallen?”, ”Kan vi på något sätt underlätta för barn med föräldrar som inte har råd?” till frågor om ”Var kan de som har matsäck med sig sitta?” och ”Hur många trampoliner kommer det finnas och hur högt kan man hoppa?”.

Visa merVisa mindre