Här är Täbys nya superskola

Först i höst öppnar den – Täbys nya jätteskola och idrottshall. Men redan nu fick Täby Nyheter kika in i nya Hägerneholmsskolan.

  • Publicerad 15:51, 8 feb 2019

Mitt i det nya området Arninge-Ullna kommer den ligga, nya Hägerneholmsskolan. Det ska bli en förskola med plats för 110 barn och en skola för 600 elever i förskoleklass upp till årskurs sex.

Skolhuset är tre våningar och i den centrala hallen är det öppet hela vägen upp i nock.

Hur kommer ljudnivån vara när över 700 barn springer i den hallen?

– Ja det är klart att det kommer höras att det finns barn här. Men det är ljudisolerat i flera lager för att hantera ljudnivåerna. Jag hade ett föräldramöte här häromveckan och det var perfekt akustik, säger skolans rektor Anki Bäck.

Många föräldrar hade på mötet undrat över om inte skolans stora storlek kunde påverka tryggheten för de yngsta barnen. Men Anki Bäck tror tvärtom att de äldre barnen kan vara en tillgång.

– Under mina tjugo år som pedagog och rektor på Byleskolan har det aldrig varit en incident där en äldre elev varit elak mot en yngre. Det är inte storleken på skolan utan organisationen som är avgörande för tryggheten. Det är ledarskapet som skapar en trygg skola, säger hon.

Skolan är klassad som en miljöbyggnad guld, vilket påverkat bland annat valet av material och energiförsörjning. Dessutom kommer huset ha ett så kallat sedumtak, alltså växtlighet på taket, och solpaneler.

Precis intill byggs samtidigt Hägerneholmshallen på 3 200 kvadratmeter, en läktare för 500 åskådare och en 5-manna konstgräsplan. Att hallen finns intill betyder mycket, menar skolans rektor Anki Bäck.

– Vi kommer bli självförsörjande på lokaler och det är vi ensamma om i hela området. Ingen kommer behöva gå någon annanstans för undervisning. Det gör både att det blir enklare för elever och pedagoger och vi kan optimera vår schemaläggning, eftersom vi inte blir beroende av andras scheman eller förlorar tid i förflyttning, säger hon.

Hon räknar med att skolan kommer vara fylld till hösten 2021. Första läsåret planeras det för åldersintegrerade klasser med en gemensam förskoleklass och årskurs ett, en två-trea och en fyr-femma.

Innan skolan är helt fylld finns det en ekonomisk uthållighet.

– Vi har inte hur stort tålamod som helst naturligtvis, men vi ser inga problem att täcka de första åren. Och rent krasst kan vi fylla skolan med elever från kringliggande kommuner, men vi måste först säkerställa att vi kan ta emot Täbybarnen, säger Anki Bäck.

Ljus. Parkettgolvet håller på att läggas i hallen som också kommer användas som aula. Foto: Lisa Halldén

Nöjd. "Har du lokaler som dessa har du inget att skylla på", säger rektor Anki Bäck. Foto: LIsa Halldén

Stor. Den nya Hägerneholmshallen kommer ha en läktare för 500 åskådare. Foto: Lisa Halldén

Skolan i siffror

9 600 kvadratmeter kommer skolan vara totalt.

110 förskolebarn ska få plats.

600 elever i förskoleklass till årskurs sex ryms i skolan.

1 100 nya bostäder kommer finnas i Arninge-Ullna när området är färdigbyggt.

2016 började skolprojeketet där Arcona har totalentreprenad.

Visa merVisa mindre

Bygge. Första delbesiktningen kommer göras under veckan. Foto: Lisa Halldén