Dåligt ljus. Det alltför starka ljuset i tunnlarna gör det obehagligt att gå där, anser juryn. Ljuse bländar så mycket att omgivningen utanför inte syns. Foto: Pressfoto

Här är Sveriges läskigaste plats

Gångtunnlarna mellan Midsommarkransen och Västberga har fått en föga hedersam utmärkelse. Platsen är Sveriges läskigaste, enligt en enig jury.

  • Publicerad 06:30, 17 jan 2022

En belysning som bländar, dåligt underhållna armaturer och en omgivning som gapar svart. Det är några av de brister som juryn tog fasta på när den utsåg gångtunnlarna mellan Midsommarkransen och Västberga under väg E4/E20/75 till Sveriges läskigaste plats.

Bakom tävlingen står belysningsbranschen, som lät allmänheten nominera otrygga platser i sina områden, i en rikstäckande kampanj. 21 nomineringar kom in. Två av dem gällde de två tunnlarna i Midsommarkransen/Västberga.

Eftersatt underhåll. Tunnlarna mellan Midsommarkransen och Västberga är illa omskötta, menar juryn. Foto: Pressfoto

Glest med folk

– Det som stack ut med dem var att ljuset var så starkt att det bländade. Det gjorde att det inte gick att se vad som fanns utanför tunneln, trots att det fanns belysning där, och det var obehagligt. Dessutom var underhållet eftersatt, den sociala närvaron låg och trafiken dånade, säger ljusdesignern och juryordföranden Helena Aman Johansson.

Belysningsbranschen anordnar tävlingen för att uppmärksamma kommunala beslutsfattare på platser där dålig belysning gör miljön otrygg.

– En god belysning har stor effekt på den upplevda tryggheten och på hur vi mår. Men den ska vara välplanerad.

Jobba med kontrasterna

Helena Aman Johansson bor i Midsommarkransen men hade inte besökt tunnlarna förrän nomineringen kom. Platsen skulle kunna bli tryggare med enkla medel, menar hon.

– Det gäller att skapa en helhet, där man tittar på belysningen både i och utanför tunnlarna. Man måste jobba med kontrasterna så att man kan se både in och ut ur dem utan att bländas. Blickpunkter som är upplysta är också viktigt. Belysningen måste utformas utifrån hur platsen används.

Juryns motivering i sin helhet

Mellan Midsommarkransen och Västberga industriområde går gångvägen genom en trång och överbelyst tunnel med bländande armaturer och eftersatt underhåll.

Tunnelmynningen gapar svart och väl ute på andra sidan kantas gångbanan av gammal sly och en skum, kallvit, nästan blåaktig belysning lyser upp platsen.

Ovanför huvudet dånar den mullrande trafiken från motorvägen. Vägen leder till nästa tunnel som genom stora kontraster gör det svårt för ögat att adaptera och få en bra överblick över området utanför tunneln.

Den sociala närvaron under sträckan är låg vilket i kombination med eftersatt underhåll förstärker den otrygga känslan. Två av de insända bidragen är från samma sträcka vilket stärker motiveringen att passagen under motorvägen är Sveriges läskigaste plats.

Med hjälp av god belysningsplanering och en väl utförd planering och underhåll av det byggda rummet med ytors utformning, materialval och växter kan mycket av upplevelsen förändras positivt.

Visa merVisa mindre