En belysning som bländar, dåligt underhållna armaturer och en omgivning som gapar svart. Det är några av de brister som juryn tog fasta på när den utsåg gångtunnlarna mellan Midsommarkransen och Västberga under väg E4/E20/75 till Sveriges läskigaste plats.

Bakom tävlingen står belysningsbranschen, som lät allmänheten nominera otrygga platser i sina områden, i en rikstäckande kampanj. 21 nomineringar kom in. Två av dem gällde de två tunnlarna i Midsommarkransen/Västberga.

Glest med folk

– Det som stack ut med dem var att ljuset var så starkt att det bländade. Det gjorde att det inte gick att se vad som fanns utanför tunneln, trots att det fanns belysning där, och det var obehagligt. Dessutom var underhållet eftersatt, den sociala närvaron låg och trafiken dånade, säger ljusdesignern och juryordföranden Helena Aman Johansson.

Belysningsbranschen anordnar tävlingen för att uppmärksamma kommunala beslutsfattare på platser där dålig belysning gör miljön otrygg.

– En god belysning har stor effekt på den upplevda tryggheten och på hur vi mår. Men den ska vara välplanerad.

Jobba med kontrasterna

Helena Aman Johansson bor i Midsommarkransen men hade inte besökt tunnlarna förrän nomineringen kom. Platsen skulle kunna bli tryggare med enkla medel, menar hon.

– Det gäller att skapa en helhet, där man tittar på belysningen både i och utanför tunnlarna. Man måste jobba med kontrasterna så att man kan se både in och ut ur dem utan att bländas. Blickpunkter som är upplysta är också viktigt. Belysningen måste utformas utifrån hur platsen används.