Här är Sveriges bästa korvmoj

Det började som en liten skruttig, cylinderformad korvmoj. Nu kan kocken Artur Oziemkowski och hans korvkiosker i Barkarby och Skogås stoltsera med att ha Sveriges bästa korv.

  • Publicerad 16:38, 22 mar 2018

"Jag är korv. Jag luktar korv, jag tänker korv, jag gör korv, jag äter korv. Folk tar mig för korv liksom. Så enkelt är det.

Korvbranschen består av väldigt sköna människor, gubbar där det spänner lite över magen. Det är inte så mycket prestige i korv. Det är mest "fan.. vi tar en öl och smakar på den här korven". Det är skönt. Men det är lite svårt att ta korv på allvar, det är mycket sånt här ”raggarballe med svängdörrar*" eller "en stockholmare", tack.” Och det finns jättemycket skämt om korv – när man jobbar med det har man hört alla skämt du kan tänka dig.

Det började med att min pappa var kock. Inte finkock utan självlärd invandrare från Polen där han jobbade med mat. Alla som kom från Polen då hade egna verksamheter oavsett om det var att laga mat, lägga tak eller något annat. Men jag ville ha något annorlunda.

Med sin surkålsslaw med bland annat lingon och persilja vann Artur Oziemkowski årets korvtillbehör. Foto: Mikael Andersson

"Folk började snacka om det"

Jag köpte en gammal skruttig Sibyllaburk (gatukök reds anm.). När verksamheten drog igång började vi med lite schysstare korv från min gudfar, som gjorde korv, och jag började handstoppa själv. Och folk började snacka om det. Jag förstod kanske inte riktigt vad det skulle leda till då, att vi skulle vinna årets gatukök. Men det kändes ju väldigt bra. 

Lika tydligt var det inte från början. Vissa dagar har jag suttit i min andra korvkiosk i Länna och tänkt ”ska jag vara fast här i hela mitt liv och stirra på Rusta i 40 år till?”. Men nu har jag faktiskt bytt håll där så nu tittar jag på Jysk istället.

Jag gör mina korvar hos min gudfar och så serverar vi dem här. Men mycket vill ha mer, även om det ofta har en negativ klang. Men i mitt fall handlar det om att visionen blir tydligare och större för varje dag. Att jobba hårt och starta något från grunden är verkligen något annat. Man har så lite pengar och man vet knappt vad man sysslar med. Jag brukar säga att det är lättare att göra karriär genom att hoppa på någon annans tåg men få som vet hur man bygger ett lok. Om några år kanske folk kommer kunna hoppa på det här tåget och göra sig en karriär hos mig."

*"Raggarballe med svängdörrar" är helt enkelt slang för en korv med bröd.

Artur Oziemkowski driver Krubberiet i Barkarby och Skogås. Han har just fått utmärkelsen årets korvkiosk och årets korvtillbehör. Foto: Mikael Andersson

Artur Oziemkowski

Ålder: 30

Bor: Hagsätra

Familj: Fru och tre barn

Gör: Driver Krubberiet med kiosk både i Länna och i Barkarby outlet. Han tar själv fram alla nya varianter på korvar (och ja, det finns vegokorv) och tillbehör som de säljer.

Aktuell med: Krubberiet vann kategorin årets korvkiosk och årets korvtillbehör (surkålsslaw med bland annat lingon och persilja). Priset delas ut av Korvakademien.

Visa merVisa mindre