Sugrör i plast tillhör miljöfarliga engångsartiklar. Foto: Mostphotos

Här är sugröret av pasta som ska ersätta plasten

Den som har testat att dricka läsk genom en ihålig spagetti vet att det faktiskt går ganska bra. Nu har idén utvecklats från ploj till ett sätt att minska konsumtionen av plast – genom ett sugrör helt gjort av pasta. 

  • Publicerad 10:11, 14 okt 2018

Företaget Hellström & Bonnevier Handel AB, som levererar dagligvaror inom handeln och har sitt lager i Bromma, testar det nya konceptet. Men idén är hämtad från USA, ett av de länder som förbrukar flest plastsugrör i världen.

– Jag satt på en restaurang vid kusten i Malibu och beställde in en Coca-Cola Zero som brukligt. Dock blev jag något chockad när glaset jag fick in förutom is, citron och cola även innehöll ett sugrör gjort av pasta, säger Oscar Hellström, en av Brommaföretagets grundare.

Engångsartiklar i plast, så som sugrör, är riktiga miljöbovar. Nu hoppas sugrör gjorda av pasta råda bot på det.

Förra året användes 500 miljoner plastsugrör varje dygn runtom i världen. Nu hoppas Oscar Hellström att pastasugröret helt ska ersätta det i plast.

– Tanken att detta måste vara den klart bästa lösningen för att ersätta, i alla fall, en del av de engångsartiklar som idag är tillverkade av plast, kom som ett trollslag. Inom kort hoppas vi att alla drycker som serveras med plastsugrör snart istället kommer att avnjutas genom ett rör av pasta, säger han.