Stureplansgruppen ska satsa på Riddarholmen. Etableringen ska göra att holmen "Inte bara är domstolar och verk utan platser för fritid och nöje" säger John Hällsson från Stureplansgruppen. Foto: Statens fastighetsverk/Stureplansgruppen

Här är Stureplansgruppens storslagna planer: "Vår största satsning hittills"

Uteservering, konserter och event. Nu ska Stureplansgruppen rusta upp Riddarholmens folkliv.

  • Publicerad 16:52, 6 jul 2017

Riddarholmen ligger supercentralt, men befolkas nästan bara av kontorister och en och annan turist. Det ska det bli ändring på.

– Vi längtar efter att göra Riddarholmen till en plats för alla Stockholmare. Det är en av få platser i stan där man kommer hela vägen fram till vattnet, solen ligger på hela dagen och det är en idag alldeles för sällan besökt plats mitt i Stockholm. Kanske stans vackraste, säger John Hällsson från Stureplansgruppen.

"Garanterat vår största satsning"

I tre år har de tillsammans med Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar Riddarholmen, planerat storsatsningen som är Stureplansgruppens största någonsin.

–Till ytan är det garanterat vår största satsning och det är en plats för alla Stockholmare och Stockholmsbesökare, säger John Hällsson.

Kommer att kosta

Tanken är enligt Statens fastighetsverk att göra Riddarholmen till "en mer öppen, tillgänglig och aktiv del av staden". Det innefattar inte bara Stureplansgruppens satsning, utan även en stor upprustning av allmänna ytor. Nota: 165 miljoner kronor.

– Det kommer så klart kosta en del. Vilket krävs för att det ska bli något som lever upp till det unika läget, säger John Hällsson.

Nöjespalats på Riddarholmen

Restaurang, konserter och uteservering

Stureplansgruppen har sedan tidigare nedre plan i Gamla Riksarkivets lokaler, där de drivit klubben Celezte och haft event som bröllop och julbord. Nu har de även skrivit kontrakt på nedersta planet i Gamla Auktionsverket och markytor på Norra Riddarholmshamnen.

– Nu ska en uteservering med flera olika koncept vid vattnet mot Riddarfjärden äntligen bli verklighet, säger John Hällsson.

Statens fastighetsverk har godkänt en verksamhet som innefattar restaurang, bar, event, konserter och kafé.

I den allmänna upprustningen av Riddarholmen ingår även nya kajplatser.

Nytt förslag för Riddarholmen: superkaj med konstgjorda öar

– Så klart ser vi gärna att gästerna kan ta sjövägen till oss, säger John Hällsson.

"Inte bara domstolar och verk"

I vinter börjar arbetet med etableringen, och till sommaren 2018 ska Stockholmarna kunna besöka uteserveringen.

– Vi hoppas att Riddarholmen blir den levande plats stockholmare och Stockholms politiker tänkt sig. Inte bara domstolar och verk utan platser för fritid och nöje, vilket även var tanken från början när Holger Blom ritade Evert Taubes terrass, säger John Hällsson.

Upprustningen av de allmänna ytorna på Riddarholmen startar 2019 och arbetet beräknas vara klart hösten 2023. Riddarholmen ägs och förvaltas av staten, genom Statens fastighetsverk. Därmed är det Regeringen som slutligen ska fatta beslut om förslagen ska genomföras eller inte.