Jennifer Youssef, Mirxan Özalp och Jordana Athanasiadou har startat Ungas juridik, en ideell informationsverksamhet riktad till unga. Foto: Åsa Sommarström

Här är studenterna som lotsar unga genom juridikens snårskog

Missnöjd med köpet av mobiltelefon? Orättvist behandlad på jobbet? Svårt att hitta rätt i paragrafdjungeln vilka rättigheter du har? En grupp juridikstudenter ger sig ut på nätet och i Stockholms skolor för att lotsa unga rätt i den juridiska snårskogen.

  • Publicerad 12:03, 12 aug 2020

De heter Jennifer Youssef, Jordana Athanasiadou, Mirxan Özalp och Evelina Larsson och har hunnit halvvägs på juristutbildningen på Stockholms universitet.

De har läst bland annat familjerätt, arbetsrätt, och EU-rätt.

Trots ett tufft studieprogram har de tagit sig tid att ideellt starta en informationsverksamhet riktad till ungdomar mellan 13 och 20 år, kallad Ungas juridik. Där informerar de gratis och svarar på frågor om olika juridiska vardagsfrågor, som konsumenträtt, arbetsrätt, yttrande- och demonstrationsfrihet.

Ser stort behov – ger sig ut på skolor

De konstaterar alla att juridiken är en viktigt del i vardagen, men att ämnet juridik inte finns med i den vanliga skolutbildningen.

– Det finns ett behov, säger Jennifer Youssef.

Jennifer Youssef säger att de märker ett intresse bland ungdomar att få svar på juridiska frågor. En viktig del av deras verksamhet blir därför workshop med högstadie- och gymnasieelever som de drar igång under hösten på plats ute på skolor.

Mirxan Özalp berättar att för att nå ut med det som kan uppfattas som ett strikt och formellt juridiskt paragrafbudskap ska de bland annat spela upp scener för att visa hur lagen är tänkt att fungera, exempelvis vid köp av mobiltelefon, eller på en arbetsplats.

Juridikstudenterna Jordana Athanasiadou, Jennifer Youssef, och Mirxan Özalp erbjuder workshops till skolor och gratis juridisk rådgivning till ungdomar.

Svarar inom 48 timmar

För att nå ut till unga och öka den juridiska allmänbildningen finns de även på sociala medier. Under den korta tid de hunnit vara i gång, i drygt en månad, har de fått frågor om den nya samtyckeslagen, Black lives matter-rörelsen och andra dagsaktuella frågor.

Från ett kontor i Kista sköter de den elektroniska kontakten med ungdomarna. De har satt upp som mål att svara inom 48 timmar och under den tiden tar de reda på så mycket de kan om ämnet för att kunna svara på ungdomarnas frågor.

länkar

Här kan du komma i kontakt med Ungas juridik

Vill du komma i kontakt med Ungas juridik på sociala medier?

Facebook: @ungasjuridik

Instagram: ungasjuridik

Visa merVisa mindre