150 kvm. Linnea Rygaard är kostnären bakom väggmålningen på Stövargatan i Rågsved. Foto: Linn Matikka

Här är Stockholms senaste muralmålning

Nu är muralmålningen i Rågsved klar. Fler väggmålningar runt om i stan är på gång.

  • Publicerad 15:47, 27 sep 2017

En man öppnar sitt badrumsfönster på sidan till bostadshuset på Stövargatan 71 och några personer nedanför ropar.

– Du är mitt i ett konstverk!

Verket är en 150 kvadratmeter stor muralmålning som just blivit klar och en av personerna nere på marken är konstnären Linnea Rygaard.

– Jag har målat i två veckor och för en vecka sedan blev den klar. Mina målningar är vanligtvis arkitektoniska så jag har velat göra en vägg länge, det blir lite meta. Jag valde blått eftersom det funkar både på sommaren och vintern. Det är ingen tung färg heller, jag vill ju inte att folk ska irritera sig på målningen, säger Rygaard.

LÄS ÄVEN Här gör de konst – mitt bland rasmassorna

Hon har målat med hjälp av roller och en byggställning – när hon varit längst upp har hon haft säkerhetslina. Att målningen bara tagit två veckor förklarar hon med att hon skapat den genom att följa en skiss med ett rutnät i skala.

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är också på plats för att kolla in verket. Han tycker att det passar in bra i området - och öppnar upp för att fler målningar kommer dyka upp i Stockholm.

– Vi har en bra process för att göra det här och bra kontakt med fastighetsägare så det kommer bli fler, säger Mogert.

LÄS ÄVEN De hyllar Sätra med målning

Muralmålningarna i stan tas fram av Stockholm konst, som är en del av kulturförvaltningen, aktuell konstnär och fastighetsägare. Frida Cornell på Stockholm konst säger att det kan bli några väggmålningar per år i framtiden.

Fler målningar på gång

Två till muralmålningar är på gång i Stockholm, en på Ragvaldsgatan på Södermalm och en i Grimsta. Bygglovet i Grimsta är dock inte klart. Liksom för verket i Rågsved behöver ansökan kompletteras. Bygglovet i Rågsved godkändes dock bara några dagar efter kompletteringen kommit in.