Foto: Ulrika Lind

Här är Stockholms riktiga mittpunkt

Glöm Sergels torg, Medborgarplatsen och Stureplan. Stockholms centrum ligger faktiskt i Traneberg. Rondellen vid Bergsringen är stadens geografiska mittpunkt.

  • Publicerad 15:25, 17 sep 2012

Om det handlar om politik, ekonomi eller kultur hamnar centrum förmodligen i city eller på Södermalm.

Stora Essingen brukar ibland ta åt sig äran av att vara stadens centrum eftersom kartbildens tyngdpunkt ligger där. Om man klipper ut en karta över kommunen och vill få den att balansera på en nål ligger själva balanspunkten på ön.

Den geografiska mittpunkten ligger dock i Traneberg. Rondellen på Bergsringen strax norr om Alviks tunnelbana ser inte mycket ut för världen men är den plats där längd- och breddgraderna möts.

– Jag utgick från koordinaterna för extrempunkterna i de olika vädersträcken och mätte sedan var mitten ligger, säger Stockholmskännaren Hans Harlén som skrivit boken Stockholm A-Ö.

När stadsvandringsguiden Per Haukaas, som växte upp i Traneberg, nyligen fick höra talas om detta blev han eld och lågor.

– Det är kul eftersom det är så okänt. När jag var liten skröt mina kompisar på Stora Essingen om att det var mittpunkten, men nu har jag fått revansch 50 år senare.

Mittpunkten på Bergsringen blir en extra krydda till Per Haukaas vandringar i området, precis som John Ajvide Lindqvists kultroman om vampyrer gjöt nytt blod i Blackebergsvandringarna när den kom ut.

Per Haukaas tycker att det vore på sin plats med ett monument, men drar sig för att ta initiativet själv ­eftersom han numera bor på Gärdet.

– Jag ska se om jag kan övertala någon att skriva ett medborgarförslag, säger han.

Jag lobbar gärna för frågan men det borde komma från någon som bor i området.

Stadsvandringsguiden Per Haukaas tycker att det vore på sin plats med ett monument över mittpunkten.