"Välkommen". Specialistsjuksköterska Linda Näslund tar emot sprutor, delar ut nya och frågar om patienten behöver någon annan typ av vård eller kuratorstöd. Foto: Sacharias Källdén

Här är Stockholms nya sprututbyte

Den nya kliniken vid Mariatorget har nu haft öppet i två veckor. Hur har det varit? Och hur fungerar en sprututbytesklinik? StockholmDirekt åkte dit på besök.

  • Publicerad 19:00, 10 sep 2019

Det ringer på klockan. En lång man klädd i mörk, välsittande kostym står utanför dörren. Han har ett försiktigt leende, blicken flackar. En sjuksköterska släpper in honom.

– Välkommen, säger hon och tittar på honom.

Han går förbi de sex väntstolar som står tomma (han är en av två som besöker sprututbytet medan StockholmDirekt är där på besök – båda två avböjer att prata med oss). Mannen går fram till den låsta dörr som leder in till själva platsen för sprututbytet, ett litet rum med stora fönster ut mot väntrummet och en lång disk utmed ena långsidan. Bakom den står en sjuksköterska. Hon släpper in mannen genom att trycka på en knapp.

Små saker som ett filter, rena sprutor eller desinfektionsmedel kan göra mycket. Foto: Sacharias Källdén

Fredrik Lindström visar flera olika behandlingsrum, då lokalerna fungerar lite som en vårdcentral med flera sjuksköterskor och en läkare. Foto: Sacharias Källdén

–  För varje inlämnad spruta som patienterna lämnar in får de en ny. Vi räknar kanyler och nålar, slänger de i en speciell papperskorg och lämnar sedan ut nya, säger Fredrik Lindström.

Patienterna kan även få filter (som används för att dra upp heroin med kanylen genom – de stoppar eventuella klumpar och håller heroinet renare), små plastburkar (används för att lösa upp amfetamin i), stålkoppar (istället för den från filmer så kända skeden som används för att koka heroinet på) och sprittussar att tvätta sig med.

– Vi är så mycket mer än bara ett sprututbyte. Vi erbjuder vård och kurator. Vi hjälper till att förmedla kontakter, att sköta kontakt med myndigheter, vi tvättar sår, vårdar infektioner, delar ut HIV-medicin, allt möjligt, säger Fredrik Lindström.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

Vänthallen. Foto: Sacharias Källdén

Missbrukare ses ofta som jobbiga patienter på andra vårdmottagningar och känner sig ofta inte välkomna vilket gör att de drar sig för att söka vård.

– Därför är ett ställe som det här så viktigt. För människorna som kommer hit behöver ofta olika typer av vård.

Den nya kliniken ligger på andra våningen i Capio Marias lokaler med ingång från Maria Prästgårdsgata. Entrédörren står öppen från 10 till 16 då sprututbytet är öppet. Under de få veckor som kliniken varit öppen har de som mest haft 20 besök per dag. Till sprututbytet på Kungsholmen kommer långt fler, ungefär 100 personer per dag.

– Målet är att jämna ut det lite mer och ha hälften här, hälften där, säger Fredrik Lindström.

På den nya kliniken testar även ett nytt initiativ: en dag i veckan är enbart kvinnor välkomna.

– Missbrukare är en utsatt grupp. Och inom den gruppen är kvinnor extra utsatta. Så vi vill ha en dag när de kan komma hit och vara fredade, säger Fredrik Lindström.

Foto: Sacharias Källdén

Närhet spelar roll. Kurator Helene Dahlborn är glad att se patienter som hon inte sett på Kungsholmen på länge, komma in här på Söder sedan de öppnade. Foto: Sacharias Källdén

Helene Dahlborn sitter vid en svart dator i ett annars vitt rum. Hon är kurator på kliniken vid Mariatorget. Hon berättar att hon redan har träffat personer som varit registrerade på Kungsholmen men som hon inte sett på ett halvår.

– Den geografiska placeringen av den här kliniken gör helt enkelt att patienterna kommer till oss igen, säger hon.

Närhet är viktigt, säger Fredrik Lindström. Och därför tycker han att sprututbyten borde finnas på alla lokala beroendekliniker. Men för det krävs politisk vilja så att pengar kan skjutas till, menar Lindström.

– En av våra viktigaste saker vi gör är att se människor och behandla dem med respekt. Vi bemöter alla väl. Det är jag väldigt stolt över. Det kan göra väldigt mycket för en utsatt människa att bli behandlad respektfullt, att bli sedd, säger Helene Dahlborn.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

På Maria Prästgårdsgata hittar du ingången. Här på Söder-kliniken har de även ett nytt initiativ: en dag i veckan är enbart kvinnor välkomna. Foto: Sacharias Källdén