Häkteschefen Jennie von Alten kikar in i en av de nyrenoverade cellerna. Foto: Linda Gren

Här är Stockholms "nya" fräscha häkte

Efter fem års renovering öppnar Kronobergshäktet snart i full drift. Cellerna har fräschats upp och det finns fler aktivitetsutrymmen för de intagna än tidigare.

  • Publicerad 17:19, 13 dec 2017

För att komma in behöver man ta sig igenom ett tiotal säkerhetsdörrar med kameraövervakning samt passera en klassisk "flygplanskontroll". Inga mobiltelefoner tillåts, varken för besökare eller personal, och det är strängt restriktivt vad som får fotograferas.

Kronobergshäktet började tömmas på intagna redan 2011 och har renoverats i två etapper så att halva häktet hela tiden har kunnat vara i drift. I dag sitter cirka 125 personer häktade på Kronoberg men kapacitet finns för att ta emot 279. Den 8 januari börjar man fylla alla avdelningar.

– Vi har fräschat upp och renoverat lokalerna. All inredning i cellerna är utbytt, säger Jennie von Alten, häkteschef.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det finns både enkel- och dubbelceller. De senare kan man ansöka om att sitta i beroende på vilka restriktioner man har. Cellerna innehåller en säng, en stol, ett bord och ett elektroniskt handfat.

– Vi har också bytt till platskrokar. Allt för att göra det svårt för de intagna att skada sig själva, säger Jennie von Alten.

Uppfräschad. Kronobergshäktet har renoverats och rymmer 279 personer. Foto: Linda Gren

Hon berättar att det efter renoveringen finns fler aktivitetsrum där man bland annat kan spela spel, umgås och kolla på film. Det är populärt att låna tv-spel samt att träna.

– Det är också sådant man får önska och som vi uppmuntrar till. Är det någon som har åklagarrestriktioner och inte får träffa andra intagna så är det personalen som spelar spel eller umgås med den personen. Vi har också präster som kommer hit, säger Jennie von Alten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En annan nyhet är att det finns två duschar i varje korridor i stället för en.

– Tidigare kunde det vara så att alla inte hann duscha varje dag utan fick göra det varannan. Det problemet blir vi kvitt nu. Och eftersom vi uppmuntrar till träning måste vi kunna erbjuda dusch.

Alla detaljer i korridorerna samt i cellerna är anpassade till "häktesmiljö".

– Från lamparmatur till lås och krokar har specialtillverkats för att suicidsäkra lokalerna. Men själva dörrarna är original från 1975, säger Fredrik Holmgren, kriminalvårdsinspektör.

Då. Såhär såg cellerna ut före renoveringen. Foto: Kriminalvården