Mosaik. Så här ser det ut i "Lillkyrkan", inne i columbariet. Foto: Erik Simander

Här är Stockholms hemligaste kyrkogård

Vet du att det finns en underjordisk kyrkogård i Midsommarkransen? Columbariet i Uppenbarelsekyrkan är trots sin prakt så okänt att tusentals av gravplatserna är lediga.

  • Publicerad 08:00, 19 nov 2017

Den här typen av inomhusbegravningsplatser började byggas allt eftersom kremering blev vanligare och kyrkogårdarna började bli fulla.

Ett columbarium är ett gravvalv med fack, eller nischer som det kallas, där en urna med den dödes aska placeras.

1965 invigdes ett columbarium insprängt i berget under Uppenbarelsekyrkan i Hägersten – men än i dag vet få om att det finns.

20 000 urnor får plats här – drygt 80 procent av gravarna är tomma.

– Svenska kyrkan har har varit dåliga på att berätta att vi finns, konstaterar Brian Wendleman, som är fastighetsförvaltare i Hägerstens församling.

Trots att columbariet är en doldis kommer det folk hit varje dag för att besöka en grav, tända ljus eller sitta i stillhet i den vackra miljön. Det är som mest besökare här under allhelgona.

Här hålls också urnsättningar, då anhöriga med hjälp av vaktmästaren placerar urnan i nischen.

Columbariet har två våningar. En korridor med nischer sträcker sig från ena änden till den andra, längs sidorna finns mindre rum med fler nischer. Här och var finns stolar att slå sig ned på och speciella platser för ljuständning.

– De som kommer hit för första gången är fascinerade. Platsen har en väldigt speciell karaktär, säger Brian Wendleman.

Materialvalen är tidstypiska. Betong, tegel och metall.

– Columbariet speglar 60-talet och socialismen. Samhället och framtidstron som fanns. Här gjordes det plats för tusentals gravar, det är lite "här kommer vi, nu bygger vi världen"-känsla, säger Brian Wendleman.

Det finns ett kollektivistiskt tänk också bakom nischernas utseende. Konstnärerna som smyckat kyrkan och columbariet, Randi Fischer och Ralph Bergholtz, skapade 200 olika bilder med motiv som går att välja till täckplattan, nischens "gravsten".

Men de måste sitta på exakt rätt ställe och vilka bilder som går att välja styrs av hur många urnor nischen är tänkt att innehålla – här finns familjegravar med plats för upp till åtta urnor. Alla namn och årtal har samma typsnitt.

– Det går inte att se på gravarna här om den som finns där var rik eller fattig.

Brian Wendleman berättar att många kommer hit bara för att finna en stunds sinnesro, så också han själv.

– Jag går omkring och känner lugnet som kommer över en. Columbariet är en liten doldis. Man kliver in i en annan era när man öppnar dörren hit.

SE BILDSPELET HÄR

1 av 6 i Stockholm

Det finns sex columbarier i kyrkor i Stockholm.1924 byggdes det första i anslutning till Gustav Vasa kyrka vid Odenplan.

Den som vill bli begravd i ett columbarium kan skriva in det i Vita arkivet, där man framför önskemål om sin begravning.

Urnorna i columbariet i Uppenbarelsekyrkan står inte kvar i all oändlighet. Gravrätten gäller i 25 år från det att den sista urnan i nischen sattes in. Det går att förlänga med i alla fall 15 år. Efter det sprids askan i en minneslund.

Visa merVisa mindre