SKILDA VÄRLDAR. I hörnet Norrtullsgatan/Frejgatan är det tydligt vilken trottoar som är med i testet. Foto: StockholmDirekt

Här är Stockholms bäst plogade trottoarer

Staden genomför i vinter ett pilotprojekt för att minska halkan på trottoarer. StockholmDirekt har synat de utvalda trottoarerna.

  • Publicerad 17:20, 30 jan 2019

I vinter testar trafikkontoret olika sätt att bättre ploga och underhålla trottoarer och gångbanor, så att de ska bli mindre halkiga. Elva trottoarer och gångbanor har valts ut, som ska få extra mycket kärlek från saltsopare och snöplogare i vinter.

Klart: Här ska trottoarerna sopsaltas i vinter

Bland annat ska olika maskiner, som får plats på trottoarerna, se till att stråken kontinuerligt får sopning, plogning, sandning och saltning.

När StockholmDirekt gör stickprovskontroller på flera av de utvalda trottoarerna är det en talande syn som möter oss. Ledigt flanerar stockholmare på de utvalda trottoarerna. Inte ett spår av nattens snöfall finns på gångbanorna. På övriga trottoarer, som inte är med i testprojektet, ligger det dock en gråvit grötig och hal snömassa.

Jonas Edberg, 36, har turen att bo i närheten av de kvarter som är med i testet. Han har märkt stor skillnad.

– Ja, de här trottoarerna har varit väldigt rena på snö i vinter. Man har verkligen tänkt på att det är en skillnad mot andra trottoarer, säger han.

Testet pågår från januari till april 2019 och målet är att ta fram kostnadseffektiva metoder för förbättrad väghållning på trottoarer och gångbanor under vintern. I april ska projektet utvärderas. Därefter fattas beslut om hur arbetet ska tas vidare.

NÖJD. Jonas Edberg behöver inte halka i sitt hemkvarter. Foto: StockholmDirekt

Här är trottoarerna som får extra kärlek

Gävlegatan
Vanadisvägen
Hälsingegatan
Norra Stationsgatan
Dalagatan
Norrtullsgatan
Odengatan
Sveavägen
Sankt Eriksgatan
Karlbergsvägen
Norr Mälarstrand