Så springer löparna. Siffror anger kilometer och "S" är Stadion med start och mål. Illustration: Mitt i Stockholm

Här är Stockholm marathons nya bana

Stockholm marathon firar 40-årsjubileum med en unik bansträckning. För första gången kommer de 42 195 meterna att avverkas i en enda slinga. Löparfesten går genom samtliga stadsdelar.

  • Publicerad 17:08, 26 maj 2018

Många av de drygt 20 000 anmälda löparna drar nog en lättnadens suck när de sätter sig för att studera lördagens klassiska 42 195 meter. Skräcken Västerbron passeras bara en gång – och den attackeras i nedförsbacke.

– Tidigare har den allra brantaste biten varit upp till början av Västerbron. Nu kommer man i stället med god skjuts ner från Högalid, så där har man ju en kraftig fördel i år, säger Stockholm marathons presschef Lorenzo Nesi.

Årets tuffaste utmaning väntar på Söders höjder, drygt 25 kilometer in i loppet. Lorenzo Nesi råder att man går ut kontrollerat för att klara vad som komma skall.

– Där är det tre tuffa bakar. Först från Slussen upp mot Hornsgatan, vidare upp för Folkungagatan och sen Lundagatan som också har ett litet extra krön.

Historisk bansträckning

Sedan starten 1979 har Stockholm Marathons bansträckning bara genomgått några smärre omdaningar. Förändringen inför årets 40:e tävling är alltså historiskt stor. Aldrig tidigare har loppet sprungits i en enda slinga.

– Dels beror det på att vi vill ha en modern bana till vårt 40-årsjubileum och dels beror det på Slussenombygget. Jag tror att tankarna på en envarvsbana initierades i samband med att det tog fart, säger Lorenzo Nesi.

Stockholm marathon lockar tusentals löpare. Foto: Tommy Berlin

När många av världens maratonlopp kämpar med färre deltagare, så går Stockholm i motsatt riktning.

– Vi har nått taket på 20 000, det är slutsålt. Det är ett kraftigt trendbrott, säger Lorenzo Nesi.

Amatörlöpare årets favorit

I årets startfält finns bland andra Yuki Kawauchi, som tidigare i år vann världens mest prestigefyllda maratonlopp: Boston marathon. Japanen har fått startnummer ett.

– Det visar att vi tror att han ska bli den bästa löparen. Han är en väldigt ovanlig löpare, en amatörlöpare som alltså jobbar heltid och lyckas ändå vinna Boston marathon i fruktansvärt busväder.

På damsidan innehar Isabellah Andersson det lägsta numret. Svenskan har passerat Stockholm marathons mållinje först hela sju gånger.

– Hon är Sveriges bästa löpare genom tiderna och har det svenska rekordet, men hon kommer tillbaka efter att ha fött sitt andra barn. Så det är inte helt givet att hon kommer klara av de allra bästa löparna.

Kenyanen Stanley Kipchirchir Koech slog rekord på herrsidan 2016 med tiden 2.10.58. Damrekordet är 30 år gammalt och innehavs av norskan Grete Waitz 2.28.24.

Fakta

Så påverkas trafiken av loppet

Stockholm Marathon kommer att påverka framkomligheten i stora delar av Stockholms innerstad. Bland annat är Lidingövägen mellan Erik Dahlbergsgatan och Valhallavägen är avstängd mellan 9.00 och 18.30. Störst är störningarna mellan 11.30 och 19.00.

Störningar förekommer även vad gäller den kommunala trafiken.

Alternativa färdvägar och fullständig information hittar du på på https://www.stockholmmarathon.se/trafikinformation/

 

Källa: https://www.stockholmmarathon.se/trafikinformation/
Visa merVisa mindre