Här är stekheta lunchhaken i Årsta

Det kryllar av populära lunchhak i Årsta. Gästerna är ofta män och portionerna rejäla. – Det här är världens bästa falafel, och jag har ätit i många länder, säger Yaseen Rahin, som åkt från Kista till Palmyra kebab i Årsta.

  • Publicerad 14:33, 14 feb 2017

Klockan är tolv och kön ringlar lång inne på Palmyra kebab. För ett par år sedan valde restaurangen att stänga på fredagar för att det helt enkelt var för mycket folk.

Personalen bakom disken tar snabbt emot beställningar och langar över tallrikar med berg av kött och ris. Vid ett bord får gästerna själva lägga på tillbehör som sallad och sås.

Portionerna är gigantiska.

– Jag orkar äta allt, inga problem, säger Mashhour Forani, som bor i Årsta.

Han är här tillsammans med tre vänner.

– Vi är ofta här. Det är den bästa kebaben i hela stan, säger Khola Rahem som åkt ända från Kista.

Vad är det då som gör Årstakebaben så bra?

– Det är bra kött. På vissa ställen kan det vara blandat och mer fett, här är det bara rent och bra kött, säger Mashhour Forani.

Även falafeln har rykte om sig. Yaseen Rahin som också bor i Kista åker hit när han vill ha en riktigt bra falafel.

– Det är den bästa falafeln jag har ätit i världen och jag har ätit falafel i måna länder, säger han.

Yaseen Rahin orkar dock inte en hel tallrik utan väljer den mindre varianten i pitabröd.

 

Fakta

Palmyra kebab

Adress: Årstavägen 57

Dagens lunch: Falafel i bröd 63 kr, kebabtallrik 109 kr.

Typ av ställe: Himmelriket för kebab- och falafelälskare. Gigantiska portioner. Årstas stolthet med rykte om sig att ha stans bästa kebab.

Visa merVisa mindre

Lunchgänget äter på Årsta kök varje dag. Det har de gjort i över fem års tid. Foto: Stefan Källstigen

Här börjar lunchen klockan 9 på morgonen

Varje dag klockan 10.40 går bilen. Då kommer vi före rushen. Vid 11 kan det vara kö till dörren.

Mikael Johnsson, lunchgäst.

Det är fullt med folk inne på Årsta kök. Gänget vid fönstret går hit varje dag. Det har de gjort i minst fem års tid. Helst sitter de vid samma bord intill fönstret.

– Varje dag klockan 10.40 går bilen. Då kommer vi före rushen. Vid 11 kan det vara kö till dörren, säger Mikael Johnsson.

De arbetar i området och trots att det bara är 500 meter bort ta de bilen.

– Det är det bästa stället i området. De har god och vällagad mat och bra variation. På andra lunchställen tröttnar man på att det är samma meny som rullar. Här byter de hela tiden. Idag var det en väldigt god stark lammgryta, säger Bengt Larsson.

Redan klockan 9 på morgonen anländer de första lunchgästerna. Det är leverantörer eller folk som jobbar för frukt- och grönsaksgrossisterna. Då har de varit igång sedan klocka fyra på morgonen och avverkat en halv arbetsdag.

Senare kommer andra som jobbar i området eller folk från olika delar av stan.

– Jag vet att vi har gäster från norrort också. Det är många stammisar. Vi lagar allt från grunden, det är inget halvfabrikat. Vi försöker laga bra och god mat, helt enkelt, säger Jerry Westerholm som driver stället.

Fakta

Årsta kök

Adress: Brunnbyvägen 15

Dagens lunch: 85 kr

Typ av ställe: Bricklunch. Husmanskost, dagens pasta och sallad. Öppet mellan 09-14. Tidiga besökare jobbar i partihallsområdet, men även andra bilburna gäster hittar hit.

Visa merVisa mindre

Fredrik Wagner bär ut lunchen på Årsta deli. Foto: Stefan Källstigen

Folk hittar hit på rekommendationer

Det gör inte mycket väsen av sig, Årsta deli. Endast en diskret skylt vid vägen talar om att det är en restaurang i det anonyma huset. Entrén är inte direkt lätt att hitta.

– Jag vill att det ska vara lite hemligt och att folk ska hitta hit på rekommendationer, säger Oscar Nilsson, som driver Årsta deli.

Matsalen började som ett skyltfönster för catering-verksamheten, men har blivit en populär lunchrestaurang.

– Alla sa att det där kommer aldrig att gå, folk hittar inte dit. Det triggade mig, berättar Oscar Nilsson.

Ryktet har spridit sig och idag har restaurangen hundra lunchgäster om dagen.

Maten är en mix av svensk husman med cross over från Italien och Frankrike. Luncherna ligger i den övre prisklassen och en dagens går loss på 130 kronor.

– Vi är lite dyrare, men då måste man leverera också. Det är inte affärslunchstuk, jag skulle säga att det är matglada personer som kommer hit, säger Oscar Nilsson.

Fakta

Årsta deli

Adress: Svärdlångsvägen 44

Dagens lunch: 130 kr

Typ av ställe: Vällagad lite lyxigare lunch på bra råvaror. Lugn matsal med mix av gäster: Årstabor, konstnärer från ateljéerna, folk i blåställ och kostym.

Visa merVisa mindre

Ludvig Åström och Niklas Elshazly driver Brisket & Friends som på kort tid blivit väldigt populär. Foto: Stefan Källstigen

Männens matmecka finns i Årsta industriområde

Det strömmar country ur högtalarna och vid träborden sitter män lutade över stora köttstycken. Här inne röks det kött om nätterna precis som i Texas. Den gamla biltvätten, granne med en verkstad för lastbilar i Årsta industriområde, har på kort tid blivit ett populärt lunchställe.

– Det kommer en hel del pappalediga Årstabor och en del säger att de valt att jobba hemma bara för att kunna komma hit och äta lunch, säger Niklas Elshazly som driver restaurangen tillsammans med Ludvig Åström.

Köttet röks med hickoryved under natten och serveras på papper med en skiva bröd, pickles och tillbehör. Det är brisket (oxbringa), fläsksida och ribs. Gästerna väljer tillbehör som macaroni and cheese, potatissallad eller salsa.

Brisket & Friends, lunchrestaurang Årsta industriområde som serverar äkta amerikansk brisket som de hickoryröker

– Vi serverar inte hamburgare eller pommes frites. Det finns inte på ett äkta smoke house i Texas, säger Ludvig Åström.

Tittar man sig omkring i den lilla lokalen är det bara män.

– Jag skulle uppskatta att vi har 97 procent män. Det är ju på grund av läget, det är många industrier här omkring där det är många män som arbetar. När vi haft helgöppet kommer det hela familjer, säger Niklas Elshazly.

Fakta

Brisket and friends

Adress: Upplagsvägen 18

Dagens lunch: Kött 75 kr plus tillbehör.

Typ av ställe: En bit av Texas i en gammal biltvätt i Årsta industriområde. Rejäla köttstycken som rökts under natten serveras på papper med tillbehör. Den typiske lunchgästen är en man.

Visa merVisa mindre