Peri Hemati, Mohsin Azizi och Din Mohammad Alizada hoppas liva upp Hornstull med den nya afghanska restaurangen. Foto: Sophie Stigfur

Här är stans första afghanska restaurang

Maten från Afghanistan har hittills lyst med sin frånvaro i Stockholm. Det ska det bli ändring på tycker restaurangägaren Sultani som nu flyttat Kabul – till Hornstull.

  • Publicerad 12:25, 5 mar 2018

Det finns en i Vårberg, och så någon i Solna kanske, tror krögaren Sultani. Men Lilla Kabul på Verkstadsgatan i Hornstull är utan tvekan den första restaurangen i innerstan som helt fokuserar på afghansk mat.

Det var efter att ha arbetat med allt från svensk husmanskost till snabbmat i 22 år som Sultani kände att det var dags att lägga krut på det som ligger honom varmt om hjärtat: hemlandet Afghanistan – och alla de ensamkommande unga som nyss rest hit.

Afghansk festmat på Vårbergs dolda pärla

En restaurang med välbekanta smaker och billiga priser mitt i stan kändes som en ultimat kombination.

– Jag vill att de ensamkommande som bor i förorterna ska komma in till stan. Här kan de känna sig som hemma. De träffar nya vänner bland varandra, men det blir också ett kulturellt möte med det svenska samhället, i och med de andra gästerna, säger Sultani och fortsätter:

– Jag vill så klart också bjuda andra på det afghanska köket. Vår mat är unik, det är synd att inte fler känner till den.

"Folk fick stå upp och äta"

Fortfarande är allt inte helt klart i lokalen. Menyerna kommer förmodligen i veckan och så är det någon skylt som saknas. Trots det är det ingen tvekan om att efterfrågan är stor. När restaurangen smygöppnade i mitten av februari kom 1 300 personer – bara under de tre första dagarna.

– Haha, det blev lite en chock, ordet hade spridit sig. Vi har bara 40 sittplatser så folk stod upp och åt, det var fullt från morgon till kväll. Men alla var glada ändå. Då visste jag att vi har något här som de saknat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även grannarna har varit nyfikna. Medan Sultani berättar att många svenskar ringer och vill boka bord, kommer en herre från området in och ber om att få göra just det. Men Sultani säger nej.

– Skulle vi säga ja till bokningar skulle det inte finnas några platser kvar. Ensamkommande ungdomar vet inte hur man bokar, de känner inte till systemet. Så det blir inte rättvist, därför kör vi bara drop in. Vi hoppas människor kan vänja sig.

"Kommer hända mycket"

Att Lilla Kabul hamnat i den delen av Hornstull där det kanske är som allra minst liv och rörelse, bekymrar inte Sultani.

– Det kommer hända mycket här i området tack vare oss. Vänta några månader bara så kommer du få se, säger han och ler.

Lilla Kabul...

...ligger på Verkstadsgatan 1 i Hornstull, där det tidigare låg en fransk bistro.

...har öppet alla dagar, kl 11-21.

...serverar främst buffé med traditionell afhansk mat. "Grillat, lamm, samosa, kyckling, russin, ris, grön chili, kardemumma, koriander" är typiska inslag enligt Sultani.

...i köket jobbar nyanlända, något som Sultani hoppas kan ge en bra start i samhället. De får lära sig matlagning och blir bättre på språket – kunskaper de kan ha nytta av senare i andra jobb, menar Sultani.

Visa merVisa mindre