”Sunk”. Jonas Olsson och Stina Sares bor vid nedfarten till Katarinagaraget. ”Jag älskar Björns trädgård, men här är det fullt sunk”, säger Jonas. Foto: Pekka Pääkkö

Här är soptippen som föll mellan stolarna

Bakom Björns trädgård ligger en bortglömd del av Slussenprojektet – nedfarten till Katarinagaraget. Samtidigt som staden försöker reda ut vilka som ska hålla efter på platsen vittnar grannar om att skräpet samlas på hög.

  • Publicerad 11:43, 18 nov 2021

– Nu har de precis städat. Du skulle sett det för en vecka sedan. Det var en soptipp, säger Stina Sares, som bor mitt emot nedfarten.

I samband med att ombyggnaden av Slussen drog igång 2016 stängde även nedfarten från Tjärhovsgatan till Katarinagaraget.

Sedan dess har det förfallit och skräp samlas på hög, enligt grannar.

– Det samlas glassplitter, rullcontainrar och platsen används som offentlig toalett. Det är inte så kul att hoppa över allt det på väg till Bamsegympa med barnen, säger Jonas Olsson.

På senare tid har det blivit än värre, menar han. Trots upprepade anmälningar till staden händer ingenting, förutom en städning då och då.

– De städar ofta på gatan intill, men här får allt ligga kvar. Det känns som att ingen vill kännas vid området, säger Stina Sares.

Garaget vid Slussen tvingas stänga – i fem år

Tvättar leveransbox

När Mitt i är där kommer en person iförd varselkläder för att tvätta bort klotter – fast bara från den leveransbox som står på platsen.

– Det stod två här förra veckan, men vi tog bort en på grund av vandalism. Det kissas och klottras på dem. Den som står kvar plockas nog bort snart, säger personen som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Enligt Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, har man flera gånger varit där för att rensa upp.

– Men det är en svår plats där det lätt hamnar skräp. Tidigare satt det även staket där utan tillstånd. Det har vi plockat bort.

Ansvaret i stort ligger dock hos Slussenprojektet, menar hon.

Snart är hela Katarina bussterminal utsprängd

Livat. Stina Sares och Jonas Olsson säger att de är medvetna om att de bor på en av stans livligaste gator. "Jag har inga problem med stök, men inte på det här sättet", säger Jonas. Foto: Pekka Pääkkö

Utveckla. "Man borde skapa ett sammanhang och stärka de värden som finns", säger Jonas Olsson. Foto: Pekka Pääkkö

Oklart ansvar

Så är det, bekräftar deras pressansvariga Eva Rosman. Hon säger dock även att det finns delar av Slussenprojektet där det är lite oklart om det är de eller trafikkontoret som bär ansvar för renhållning.

– Vi har framför allt haft diskussioner om att det har varit stökigt i gångarna ner till bussterminalen. Vi trodde att det var deras ansvar, de trodde det var vårt. Men det är deras ansvar och det har vi kunnat styra upp nu.

Risken är att samma sak har hänt med nedfarten, menar hon. I dag används den för att nå arbetstunneln i Katarinagaraget. Nu ska det redas ut vem som har städansvaret.

– Då kan det förhoppningsvis bli lite mer kontinuerlig städning.

För Jonas Olsson handlar det inte bara om hålla rent.

– Det är en fantastisk plats som staden missar. Man borde ta in designers, arkitekter, skapa ett sammanhang och stärka de värden som finns.

Under Katarinaberget

I berget byggs en ny bussterminal.

Under perioden stängdes Katarinagaraget av. Garaget och nedfarten används i dag som arbetstunnel för Slussenprojektets entreprenörer.

Skyddsrummet i berget ska samtidigt uppdateras för att uppfylla dagens krav.

Den nya terminalen ska stå klar 2023. Då väntas även garaget och nedfarten vid Björns trädgård åter tas i bruk.

Visa merVisa mindre