Överjärva gård engagerar.

Många besökare har oroat sig för gårdens framtid, rivningslovet av ladugården är överklagat och hundratals har skrivit på för att stötta stallet som är uppsagt.

Nu presenterar Solna stad sina planer.

– Det som Överjärva är känt och uppskattat för, som fåren och naturskolan, ska vara kvar och utvecklas. Vi vill göra Överjärva till ett ännu mer attraktivt mål för utflykter, med en tydligare koppling till Igelbäckens naturreservat som är ganska okänt för många. säger Peter Edholm (L).

Workshops och naturslingor

I programförslaget nämns naturslingor, fågelholksbygge och fladdermusvandringar.

– Det är sådant som naturskolan gjort tidigare. Nu blir det en mer allmän verksamhet som vilken barnfamilj som helst kan ta del av.

Grillplatsen har byggts ut, det ska gå att låna stormkök. Grönsaksodling, lekstugor och workshops i återbruk och ullhantverk nämns i planerna.

Gården ska också skapa jobb för ungdomar, nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden. 14 sommarjobbare är på plats i år.

Ridlektioner och mjölkskjuts

Den infekterade hästfrågan vill staden lösa med inhyrda hästar.

Avtal har skrivits med Solna fältrittklubb och Hufvudsta Ridklubb.

Det planeras för "Statarmuseets mjölkskjuts".

– Man kan uppleva och komma nära hästar på många fler sätt än ponnyridning. Ett exempel på det är häst- och vagnturer med mjölkkrukor, där man återknyter till historiken då gården var en av länet största mjölkproducenter, säger Peter Edholm.

Hur blir det med ridning för barnen?

– Sex gånger per termin kommer det ordnas miniridlektioner av den typen som är nu. Det blir inte lika ofta som i dag, men det kompletteras med annan hästverksamhet.

Byggnaderna Vinterträdgården och Gula villan som i dag står öde ska restaureras till en kostnad av cirka tio miljoner kronor.

– När de är iordningsställda kan man göra ännu mer roliga aktiviteter på Överjärva gård, de kan tillexempel hyras ut för bröllop och konserter.

Peter Edholm tror att den nya inriktningen ligger rätt i tiden.

– Nästan alla reservat och nationalparker har märkt av ökade besökstal under pandemin, och när folk väl upptäckt vad som finns nära inpå knuten tror jag att intresset för utomhusaktivitet kommer att hålla i sig.