SOLCELLER. Björn Lundström, styrelseledamot i Brf Edsbacka, ovanpå ett av taken där man anlagt totalt 400 paneler. Foto: Pauline Cederblad

Här är Sollentunas största solcellsanläggning

Sollentunas största solcellsanläggning finns numera på Brf Edsbackas tak. Hundratals paneler bidrar med ström till allmänna utrymmen. Eventuellt överskott säljs sedan vidare.

  • Publicerad 12:38, 24 okt 2018

Man kan inte bara prata om saker, man måste göra något konkret också.

Brf Edsbacka ligger på höjden ovanför Sollentuna simhall. För ett par år sedan började man inom bostadsrättsföreningen diskutera möjligheten att anlägga solceller på taken. För några dagar sedan lades den sista panelen på plats.

– Vi gör det av miljöskäl. Och det är lönsamt ekonomiskt på sikt också, säger Claes Breitholtz, ordförande i Brf Edsbacka.

Fler insatser har genomförts för att fler ska installera solceller vid sina bostäder. Det finns bidrag att söka, och sedan i somras behöver man inte heller söka bygglov för solpaneler.

Säljer överskott

Energimyndigheten har gett föreningen ett bidrag på 30 procent av kostnaden för solcellerna. Man räknar med att panelerna kommer att producera 125 000  kilowattimmar per år. Det bidrar med ström till allmänna utrymmen som trapphus och tvättstugor. Överskottet säljer de sedan vidare. Det blir ett välkommet bidrag till föreningens ekonomi.

Återbetalningstiden räknar man kommer att bli mellan åtta och tio år.

– Föreningen får en lägre elförbrukning. Men det gör egentligen ingen skillnad i kostnad för den enskilda lägenhetsägaren.. Men alla medlemmar har varit väldigt positiva till det här. De tycker att det är bra att vi jobbar med miljöfrågor, säger Bo Lundström, styrelseledamot och projektledare för solcellsprojektet.

Gör föreningen attraktiv

Sedan två år tillbaka har föreningen också laddstolpar för elbilar.

– Ingen köper elbilar om det inte finns laddstolpar där man bor. Men så hoppas vi också att våra miljösatsningar gör föreningen mer attraktiv. Man kan inte bara prata om saker, man måste göra något konkret också, menar Claes Breitholtz.

PANELER. Den energi som inte används inom föreningen säljs vidare. Foto: Pauline Cederblad

MER Solceller

Från och med 1 januari 2018 kan den som vill söka investeringsbidrag för solceller från Länsstyrelsen. Stödnivån för samtliga sökande maximalt 30 procent av totalkostnaden.

Sedan den 1 augusti 2018 har bestämmelser ändrats som innebär att man inte behöver bygglov för att montera vissa solcellspaneler eller solfångare på de flesta byggnader.

SEOM:S solcellspark på Knista Gård producerar 100 000 KW per år.

Brf Edsbackas solcellspark produerar 125 000 KW per år.

Visa merVisa mindre

Ny burgarkedja öppnar i Häggvik

Nyheter Lokalerna mot Bagarbyvägen börjar fyllas med restauranger Kroglokalerna i Häggviks handelsplats stod länge tomma, men nu börjar de sakta men säkert fyllas upp. Först ut att var Chop Chop för några veckor sedan. Och i dag, den 25 maj, öppnar hamburgarkedjan...onsdag 25/5 6:20

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46