
SOLCELLER. Björn Lundström, styrelseledamot i Brf Edsbacka, ovanpå ett av taken där man anlagt totalt 400 paneler. Foto: Pauline Cederblad
Här är Sollentunas största solcellsanläggning
Sollentunas största solcellsanläggning finns numera på Brf Edsbackas tak. Hundratals paneler bidrar med ström till allmänna utrymmen. Eventuellt överskott säljs sedan vidare.
- Nyheter
- Publicerad 12:38, 24 okt 2018
Man kan inte bara prata om saker, man måste göra något konkret också.
Brf Edsbacka ligger på höjden ovanför Sollentuna simhall. För ett par år sedan började man inom bostadsrättsföreningen diskutera möjligheten att anlägga solceller på taken. För några dagar sedan lades den sista panelen på plats.
– Vi gör det av miljöskäl. Och det är lönsamt ekonomiskt på sikt också, säger Claes Breitholtz, ordförande i Brf Edsbacka.
Fler insatser har genomförts för att fler ska installera solceller vid sina bostäder. Det finns bidrag att söka, och sedan i somras behöver man inte heller söka bygglov för solpaneler.
Säljer överskott
Energimyndigheten har gett föreningen ett bidrag på 30 procent av kostnaden för solcellerna. Man räknar med att panelerna kommer att producera 125 000 kilowattimmar per år. Det bidrar med ström till allmänna utrymmen som trapphus och tvättstugor. Överskottet säljer de sedan vidare. Det blir ett välkommet bidrag till föreningens ekonomi.
Återbetalningstiden räknar man kommer att bli mellan åtta och tio år.
– Föreningen får en lägre elförbrukning. Men det gör egentligen ingen skillnad i kostnad för den enskilda lägenhetsägaren.. Men alla medlemmar har varit väldigt positiva till det här. De tycker att det är bra att vi jobbar med miljöfrågor, säger Bo Lundström, styrelseledamot och projektledare för solcellsprojektet.
Gör föreningen attraktiv
Sedan två år tillbaka har föreningen också laddstolpar för elbilar.
– Ingen köper elbilar om det inte finns laddstolpar där man bor. Men så hoppas vi också att våra miljösatsningar gör föreningen mer attraktiv. Man kan inte bara prata om saker, man måste göra något konkret också, menar Claes Breitholtz.

PANELER. Den energi som inte används inom föreningen säljs vidare. Foto: Pauline Cederblad