Gabriel, 6 och Alicia, 4, passade på att bada. Foto: Ingrid johansson

Här är Södertörnsbaden som håller EU-standard

Hur är kvalitén på vattnet vid just din badplats? Nu kan den årliga rapporten om vattenkvalitén berätta. 10 av 44 badplatser i Södertörn klassas som EU-bad. Flest hittar du i Haninge, men inte en enda i Salem eller Tyresö.

  • Publicerad 09:27, 16 maj 2018

Det finns gott om badplatser i Stockholms län, över tusen officiella. Men långt ifrån alla kan titulera sig EU-bad.

Inom EU ska större offentliga badplatser registreras som EU-bad. I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad.

På dessa badplatser kontrolleras badvattnet fem gånger per säsong, och skyltar som visar kvaliteten på badvattnet ska finnas. Om badvattenkvaliteten bedöms vara dålig ska det finnas en skylt som avråder från bad.

Flest i Haninge och få i Tyresö och Salem

Det är Havs och vattenmyndigheten som ansvarar för att kvalitetsstämpla badplatserna. De ger ut en årlig rapport, och nu har 2018 års sammanställning kommit, som baseras på alla prover som tagits de fyra senaste åren.

Av totalt 44 officiella badplatser i Södertörn titulerar sig 10 stycken som EU-bad.

I Haninge hittar man flest EU-bad, 6 av 11 badplatser har fått klassificeringen. Näst på tur kommer Huddinge och Botkyrka som har två EU-bad vardera.

I Tyresö och Salem är det dock lite skralt. Kommunerna har 11 respektive 4 officiella badplatser men ingen av de klassificeras som EU-bad.

– För EU-bad har kommunen regler på hur många prov som ska tas för att bli klassificerade, säger Ylva Engwall vid myndighetens enhet för vattenförvaltning.

Att en badplats inte är ett EU-bad betyder dock inte att badplatsen har dålig kvalité på vattnet. Kommunernas egna provtagningar visar att samtliga badplatser i Tyresö får högsta betyg, och även i Botkyrka är kvalitén god.

– Många kommuner tar badvattenprover på badplatser som inte är EU-bad, även fast de inte måste, säger Ylva Engwall.

Utmärkt vattenkvalité

På myndighetens hemsida kan man se hur baden bedöms och hur vattenkvalitén varit. Här kan kommunerna frivilligt registrera och kontrollera även de mindre baden enligt EU-reglerna.

– Tidigare har vattenkvalitén varit utmärkt vid 75 procent av baden, men nu är vi uppe i 80 procent, säger Ylva Engwall.

En klassning i fyra nivåer görs: utmärkt, bra, tillfredsställande och dålig. 92 procent av alla bad som kontrolleras håller sig inom de tre första kategorierna och är alltså okej att bada vid.

Totalt har Sverige 444 EU-bad.

De gillar när det är långgrunt

Ett av EU-baden är Ängbybadet vid Mälaren i västerort. Där har det varit gott om badsugna under de sommarvarma majdagarna, men det är ännu lite väl kallt i vattnet förstås.

Syskonen Alicia, 4, och Gabriel, 6, plaskar i strandkanten medan mamma Terese Nilsson och mormor Annelie Nilsson håller koll.

De bor i Solna, och brukar bada i Brunnsviken också. Att detta var ett EU-bad visste de inte.

– Va bra. Det är viktigt att det är rent vatten, och inga utsläpp i närheten. Vi tycker Ängbybadet är bra för det är ganska långgrunt här, säger Terese Nilsson.

 

Vill du veta mer om vilka badplatser som finns när dig? Läs mer här. 

Fakta

EU-baden från A till Ö

Allmänna badet
Breviksbadet
Brunnsviksbadet
Domarudden
Eriksöbadet
Erstaviksbadet
Farsta strandbad
Flatenbadet
Flottsbrobadet
Grisslinge
Gålö havsbad
Görvälnbadet
Hägernäsbadet
Hökarängsbadet
Kaananbadet
Kairobadet
Kallhällsbadet
Källtorpsbadet
Maltesholmsbadet
Mälarhöjdsbadet
Näsaängsbadet
Långholmens strandbad
Långsjöbadet
Lövstabadet
Rösjöbadet
Sandviken
Schweizerbadet
Sickla strandbad
Skavlöten
Sköndalsbadet
Slagstabadet
Smedsuddsbadet
Solviksbadet
Sätrastrandsbadet
Södersved
Tanto strandbad
Tenöbadet
Torpesand
Trekanten
Täbybadet
Vendelsö gård
Vårbybadet
Årsta havsbad
Ängbybadet
Ängsholmsbadet
Ängsjöbadet
Österskärs havsbad
Östnora
Övre Rudan

Läs mer här.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten
Visa merVisa mindre