Kör du runt på ett sätt som är farligt för andra kan du dömas för vårdslöshet i trafik. Det innefattar även att köra med en oskottad bil samt med vindrutor som inte är tillräckligt skrapade.

– Det är bedrövligt med folk som inte sopar av sin bil innan de kör, säger Michael Wäneus, polisinspektör på polisens trafiksektion i Stockholm.

Vårdslöshet i trafik

Det behöver inte ske någon olycka för att polisen ska kunna skriva ut böter.

– Jag minns en förare för några år sedan som inte orkade skrapa rutan över huvud taget. Han satt med mössa och glasögon och tittade ut genom sidorutan när han körde. Det rapporterades direkt och han blev dömd för vårdslöshet i trafik, säger Michael Wäneus.

Även snö på tak, motorhuv och baklucka kan ge böter. I vissa fall räknas det som ”bristfälligt förankrad last” med hänvisning till trafikförordningen. Men det vanligaste är att även detta rapporteras som vårdslöshet i trafik.

– Det är en tolkningsfråga och lite av en gråzon. Men det är i alla fall olagligt att köra runt med mycket snö på bilen. Snön kan komma rakt i ansiktet på en fotgängare eller vara farligt för andra trafikanter.

Slutligen är det även viktigt att borsta bort snö från registreringsskylten. Är inte den synlig och går att avläsa under färd kan det kosta 1 500 kronor i böter.

Blir det då värre om man gör sig skyldig till fler snöbrott samtidigt? Ja, så är det. Allt bakas ihop.