Morgonsamling. Veckans morgonsamling hålls i aulan på Campus Manilla på Djurgården. Elever framträder och får utmärkelser från den gångna veckan. Foto: Linda Gren

Här är skolan där 6 000 barn köar för 54 platser

Kön till den populära skolan Campus Manilla växer stadigt och det blir allt svårare att få en plats. Enligt rektorn är det ett bevis på att barnen trivs och att skolan erbjuder något unikt.

  • Publicerad 14:10, 1 jun 2016

– God morgon, säger Maija Möller Grimakova, rektor på Campus Manilla på Djurgården, och tar varje elev i hand innan de går in och sätter sig i aulan för veckans gemensamma morgonsamling.

Samlingen börjar med ett stycke av den svenske kompositören Lars-Erik Larsson. Sedan är det elevframträdanden: Diktläsning, dans, pianospelning och sång. Avslutningsvis delar rektorn ut utmärkelser till de elever som utmärkt sig särskilt den gångna veckan, till exempel för att ha gjort framsteg i bild eller läsförståelse eller för att man är en bra kompis.

– Alla barn är duktiga, vi vill lyfta fram det bästa hos varje individ, säger Maija Möller Grimakova och tillägger att alla barn får utmärkelse någon gång.

Att Campus Manilla är en populär skola som många föräldrar vill ha in sina barn på råder det ingen tvekan om. Skolan startade höstterminen 2013 och kön blir allt längre.

Flera tusen i kö

– Populäriteten bara ökar. Vi har över 6 000 barn i kö nu. Det är klart att det glädjer oss, det är ett kvitto på att barnen trivs.

Antagningen för kommande hösttermin är avslutad. Av de tusentals köande barnen har 54 fått en plats – 48 i F-klass och sex i årskurs 4.

Till gymnasieskolan, som startade 2014, är det betygen som bestämmer om man får en plats. Och ja, det är svårt att komma in, bekräftar Maija Möller Grimakova.

Campus Manilla drivs av icke-vinstdrivande Stiftelsen Carpe Scientia. Skolan inspireras av internationella skolor, har hög akademisk standard, satsar på varje individ, har två lärare i varje klassrum, erbjuder läxhjälp till alla elever och har fritids och fritidsaktiviteter efter skolan.

Singapore-matte

Till hösten ska matten läras ut efter metoden Singapore Math. En metod som enligt rektorn är internationellt framstående och har gett Singapore bra resultat i Pisa-studien.

– Jag tänkte att vi måste ta reda på hur de jobbar och presenterade idén för styrelsen. I februari åkte vi dit med mattelärarna och nu ska vi sjösätta metoden. Processen är längre i kommunala skolor, hos oss är beslutsvägarna snabbare och det är också därför vi är bäst.

Maija Möller Grimakova sammanfattar Campus Manillas tre läsår som fantastiska år i utveckling. Hon säger att de erbjuder något som andra skolor inte gör och ser att varje elev är unik.

– Om varje elev känner sig stolt över något, är van vid att stå på scen och är trygga i sig själva är det klart att det blir framgångsrika medborgare. Vi rustar dem också med kunskap. Det kan inte gå dåligt för våra elever.

LÄS ÄVEN Vad är grejen med Manillaskolan?

Foto: Linda Gren

Morgonsamling. Rektor Maija Möller Grimakova säger god morgon till varje elev innan veckans morgonsamling i aulan på Campus Manilla på Djurgården. 

Foto: Linda Gren

Campus Manilla på Djurgården. 

Foto: Linda Gren

Lektion. Theo Skarstedt och Axel Öberg har engelska med sin femteklass på Campus Manilla. I bakgrunden syns Filippa Görander, Mirjam Gullander, i mitten Carl Adam Giertta och Nika Holmberg. En femteklass har engelskalektion. 

Foto: Linda Gren

I klassrummet. Sofie Schollin, Theodora Westin har engelska med sin femteklass på Campus Manilla. På bakre raden sitter Elsa Karlsson, Douglas Magnusson, Leo Hedström och Lovisa Falkén. 

Morgonsamling. Rektor Maija Möller Grimakova säger god morgon till varje elev innan veckans morgonsamling i aulan på Campus Manilla på Djurgården. 

Campus Manilla

Grundskolan som ligger på Djurgården startade ht 2013, gymnasieskolan ht 2014. Gymnasiet har ekonomi-, samhällsvetenskapliga- och naturvetenskapliga programmet.

När skolan är fullt utbyggd ht 2017 kommer det att gå drygt 500 elever på grundskolan och cirka 250 på gymnasiet.

Man kan ställa sitt barn i kö till skolan när barnen har fyllt ett år. Könummer beräknas utifrån hur många dagar efter födelsedagen anmälningen har skett. Även syskonförtur gäller.

Ungefär 90 procent av eleverna bor i innerstan.

Rektor Maija Möller Grimakova är även rektor på systerskolan Fredrikshovs slotts skola.

Huvudman för Campus Manilla är Stiftelsen Carpe Scientia. Stiftelsen är icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden. Stiftelsens styrelse har det yttersta ansvaret för verksamheten.

Campus Manilla arbetar efter läroplanen för grundskolan och står under Skolverkets tillsyn.

Fakta: Campus Manilla

Visa merVisa mindre