Försäsong för fotbollslagen innebär bråda dagar för planskötarna på Skytteholms IP. Roboten BUKY är deras nya kollega, eller hjälpmedel. Foto: Christian Lärk

Här är roboten som ska ta hand om konstgräset på Skytteholm

Försäsongsträningen för AIK och de andra lokala lagen har sparkat i gång på Skytteholms IP. Samtidigt har robotar tagit över skötseln av konstgräset på anläggningen. Solna är först ut i världen med robotiserat underhåll av fotbollsplaner.

  • Publicerad 11:13, 13 jan 2020

Ljudlöst och långsamt rullar den tvärs över elvamannaplanen. Borstar, harvar och samlar in skräp och löv från mattan. Vid sidlinjen vänder den tillbaka igen och fortsätter jobbet. Roboten BUKY har börjat rulla på Skytteholms IP i ett försök som ska pågå i vinter och vår. Liknande maskiner används redan på till exempel tennisbanor och för att rengöra simbassänger, men det här är första gången i världen som underhåll av konstgräsplaner robotiseras.

Konstgräsplaner synas – spridningen av mikroplaster ska stoppas

Robin Johansson på Stockholms fotbollförbund leder hållbarhetsprojektet och ser flera fördelar med att sätta in robotar i skötseln av fotbollsplaner, bland annat ska spelegenskaperna förbättras och mattan hålla längre för spel. Foto: Christian Lärk

Försöket på Skytteholms IP ingår i ett ett hållbarhetsprojekt som drivs av Solna stad och Stockholms fotbollförbund, med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket. Tanken är att skötseln ska förbättras, att fyllnadsmaterialet av gummi ska bli kvar innanför sidlinjerna, att planens spelegenskaper ska bli bättre och att mattan ska hålla längre.

Konstgräsroboten BUKY testades på torsdagen för första gången på Skytteholms IP i Solna.

Driftchef Stefan Cårebo och ett par kollegor är de som i dag sköter planerna på Skytteholms IP, bland annat med traktor. Under vintern och vårens försök blir flera robotar ett hjälpmedel för det dagliga underhållet – och inte något som tar över planskötarnas tjänster.

– Det ska bli spännande att se hur det fungerar, men det verkar bli ett bra hjälpmedel för oss, säger Stefan Cårebo.

 I april ska erfarenheterna från försöket delas vid en konferens i Solna med Sveriges idrotts- och miljöförvaltningar.

Yoann Chouraqui hos det franska företaget Hexagone, som har utvecklat BUKY, är nöjd med att den nu är satt i drift. Bolaget tillverkar sedan liknande maskiner för rengöring av simbassänger.

Ny fotbollsanläggning på gång – dags att säga sitt om planerna

Fakta

PSG också sugna på roboten

Kort om BUKY

Egenskaper: Roboten, som har utvecklats i samarbete mellan flera europeiska företag under de två senaste åren, programmeras med mobil, läsplatta eller dator och är uppkopplad till GPS. Mjukvaran är utvecklad för att känna av om det finns hinder eller personer i vägen och stannar då på säkert avstånd. När det är fritt igen fortsätter roboten jobbet med att borsta, harva och plocka upp skräp, löv och metallföremål från konstgräsplanen.

Arbetstider: Tanken är att roboten ska kunna vara i gång på kvällar och nätter, på tider när det inte är några lag som tränar eller spelar. På Skytteholms IP kommer BUKY inledningsvis bara att rulla när anläggningen är bemannad, bland annat på grund av stöldrisken.

Drivs av: Batteri. Kan användas i sju timmar innan det krävs laddning. Att borsta och göra ren en fullstor elvamannaplan fixar den på drygt tre timmar.

Hastighet: Kan köra 10 kilometer i timmen, men kommer att rulla i runt 4 kilometer i timmen när den används.

Kan få jobb hos storklubb: Solna och Skytteholms IP är först ut i världen att använda roboten, men Paris Saint-Germain ser enligt tillverkaren ut att bli näst på tur att köpa in några exemplar till klubbens träningsanläggning utanför Paris.

Kostar: Mellan 250 000 och 600 000 kronor.

Visa merVisa mindre