Nytt. Längs Rinkeby allé har ett 50 meter långt konstverk satts upp. Konsten ska representera Rinkeby och dess natur, med ingraverade föremål från området. Foto: Stefan Källstigen

Här är Rinkebys kanske längsta konstverk

Det byggs mycket nytt i Järva, och i samband med att Rinkeby allé omvandlas till stadsgata har den nu även fått ett 50 meter långt konstverk längs en mur – specialgjort just för platsen.

  • Publicerad 16:12, 26 mar 2021

Den som går längs muren som löper från polishuset upp mot Rinkeby centrum får numera följeslag av klinkerplattor i jordnära färger som utgör olika abstrakta motiv och varvas med små utstickande metallreliefer här och var. Detta sedan det nästan 50 meter långa konstverket "Längs en ny natur" uppförts.

– Konstnärens tanke är att berätta en samtida historia om Rinkeby, med inspiration från naturen och material konstnären hittat i området, berättar Marianne Jonsson, konstprojektledare på Stockholm konst.

Relief. En tillplattad lattemugg har avgjutits och graverats in i muren. Foto: Stefan Källstigen

Lattemugg och löv

Konstnären i fråga heter Mia E Göransson, och anlitades av staden till projektet redan under planeringsskedet 2015.

– Mia presenterade sitt skissförslag som ett slags abstraherat landskap med utgångspunkt från naturen i Rinkeby, men också med inspiration från tunnelbanestationen från 1975 och Nisse Zetterbergs karaktäristiska guldmosaikformer. Det blev vi väldigt nyfikna på, säger Anna-Karin Ericson, projektchef på Stockholm konst.

Hon syftar till de reliefer i guldmetall som konstnären sedermera gjutit och som monterats bland klinkerplattorna. Motiven är material och objekt som hittats i närheten: löv, pinnar, en träbit, ett plastlock och en tillplattad lattemugg, bland annat.

– En lattemugg kanske inte känns så spännande just nu, men tänk, det här är ju de framtida fornfynden, säger Marianne Jonsson.

Anna-Karin Ericson tillägger:

– När vi gjorde slutbesiktningen beskrev konstnären själv att de små glimrande skulpturerna blir som skatter att upptäcka längs vägen. Det tyckte jag var väldigt fint, säger hon.

Positiv. Durana Tas tycker att muren med dess reliefer gjort området finare. Foto: Stefan Källstigen

Finare. Dahbi Messaoudi tror att fina miljöer gör att fler värnar om sitt område. Foto: Stefan Källstigen

Förbipasserande positiva

Dahbi Messaoudi passerar muren då och då, när han besöker sin vän i Rinkeby. Han tror att konstverket kan bidra positivt till området.

– Jag tror i största allmänhet att sådana här saker gör att invånarna blir mer stolta över sin stadsdel och får incitament till att själva hålla rent och snyggt runt omkring, säger han.

Durana Tas går ofta längs allén. Även hon tycker att konstverket givit platsen ett lyft.

– Det är kul att se att folk stannar upp och betraktar muren, och tittar på de små guldsakerna. Förut var det väldigt fult här, ärligt talat, men nu känns det vackrare och roligare, säger hon.

Konstnären

Namn: Mia E Göransson

Född: 1961

Utbildning: Konstfack i Stockholm

Verksam: Varit professor mellan 2011–2017 i keramikkonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Hon är representerad i bland annat Nationalmuseums och Röhsska museets samlingar.

Visa merVisa mindre