Jon Fjärdhäll kan det mesta som går att veta om Nämdö naturreservat. Foto: Therese Jahnson

Här är reservaten där naturen bestämmer

I takt med att det byggs allt mer försvinner viktiga grönområden. Men än finns platser där naturen har segrat. I länet finns 300 naturreservat att hämta andan i. Näst flest har Värmdö kommun.

  • Publicerad 11:08, 9 jun 2017

Små blåmusslor, inte helt olika de man köper i affären, ligger uppsköljda längs strandkanten på Nämdös norra sida. Men här ligger också röda plastsnören och skräpar.

Jon Fjärdhäll böjer sig ner, plockar upp skräpet och lägger det i fickan. I jobbet som tillsynsman ingår det i uppgiften att hjälpa till att hålla naturreservatet rent.
– Man ser till att föreskrifterna följs. Man ska även kunna vara lite som en värd och svara på frågor om blommor och fåglar. Man måste vara intresserad av naturvård och vara social och ha lätt för att prata med folk, säger han.

Jon Fjärdhäll håller rent längs stränderna.

Den vita snöstjärnan visar vägen

En dryg halvtimmes båtresa från Stavsnäs i Värmdö ligger Nämdö. Den som går i land på den norra delen av ön kan låta sig ledas av den vita snöstjärnan, den symbol, som visar vägen till alla naturreservat.

Här går det att ströva fritt bland gammal skogsmark och eftersom att ön är kalkrik frodas orkidéerna. Många av de som besöker ön över dagen gör det för växtlighetens skull, men även för fåglarnas.
– Här kan man få se havsörn, det är väl det stora som lockar, säger Jon Fjärdhäll.

”Här kan man få se havsörn, det är väl det stora som lockar”

Värmdö toppar i antal reservat

I Stockholms län finns 300 naturreservat. Endast Norrtälje med sina 93 naturreservat har fler reservat än Värmdö. Här finns 44 platser dit människor kan ta sig för rekreation och där skog och mark fredas.

Värmdös skärgård har många naturreservat.

Vanligare att kommuner bildar fredade områden

Vanligast är att Länsstyrelsen bildar naturreservat, men även kommuner kan göra det, något som har blivit allt vanligare i takt med stora byggen. Jon Fjärdhäll ser vikten med det.
– Man måste avsätta gröna områden för rekreation. Det var vanligt och viktigt på 70- och 80-talen och det är lika viktigt idag, säger han.

”Man måste avsätta gröna områden för rekreation. Det var vanligt och viktigt på 70- och 80-talen och det är lika viktigt idag”

Gäller att hålla koll på reglerna

De flesta reservat har tillsynspersoner som kan det mesta om reglementet, något som även besökaren måste ha koll på.
– Här gäller inte allemansrätten. I Nämdö naturreservat får man till exempel tälta i två dagar, men i områden där naturen behöver skyddas särskilt kanske man inte alls får tälta eller göra upp eld, säger Jon Fjärdäll.

Den som vill veta vilka regler som gäller hittar mer information på Länsstyrelsens hemsida.

Fakta

Näst flest reservat i hela länet

  • Värmdö, med sina drygt 10 000 öar, är den kommun som toppar listan med antal naturreservat. Bara i Norrtälje kommun finns fler. Här finns hela 44 stycken, att jämföra med Tyresös sju eller Vaxholms två.
  • Flest reservat finns i skärgården, men också fastlandet har sina pärlor.
  • Ösbyträsk i Gustavsberg är Värmdös första kommunala reservat. Det  bildades 2006 och ligger runt den tredelade sjön Ösbyträsk.
Källa: Värmdö kommun, Länsstyrelsen
Visa merVisa mindre