Jan Erik Tärnström är lantbrukare utanför Kungsängen. Foto: Klara B Orreteg

Här är regeringens plan för bönderna i torkan

Stödpaket till landets lantbrukare, men frågan är om det är tillräckligt. Jan Erik Tärnström hoppas att även spannmålsproducenter ska få hjälp framöver.

  • Publicerad 16:39, 30 jul 2018

Torkan drabbar Sveriges lantbrukare hårt och idag gick regeringen ut med sin åtgärdsplan. Ett stödpaket på 1,2 miljarder kronor kommer delas ut under 2018 och 2019.

I stödpaketet har regeringen preciserat åtgärder riktade mot lantbrukare med mjölk-, nötkött- och lammproduktion. Pengarna, som ska hjälpa lantbrukarna att hantera foderbristen och dyrare inköp av utländskt foder, ska betalas ut senast i december i år.

– Torkan har fått stora konsekvenser för lantbrukarna. Många är oroliga för sina djur och för sin framtid. Med regeringens nationella krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor ger vi lantbrukarna bättre förutsättningar att hantera denna svåra situation, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i Regeringskansliets pressmeddelande.

”Djuren måste ju få mat”

Man kommer också sänka slakteriavgiften och senare i höst kommer man föra diskussioner om hur resterande 700 miljoner ska fördelas.

I dagsläget är det alltså inte preciserat hur man avser hjälpa de lantbrukare som livnär sig på spannmålsproduktion.

Mitt i har tidigare berättat om Jan Erik Tärnström utanför Kungsängen. Han kommer i år inte kunna skörda mer än max 60 procent av vad han brukar kunna skörda. När han får höra om krispaketet tycker han ändå att prioriteringen är korrekt.

– Det är nog de med djur som har det allra värst just nu. Djuren måste ju få mat, säger han.

Förhoppning om ersättning

Men får han önska hoppas han att regeringen kommer besluta om någon form av den gamla tidens skördeskadeersättning för spannmålsproducenter.

– Det är ju många spannmålsproducenter som har det väldigt jobbigt. Att få lite ersättning för skördeförlust skulle vara väldigt bra. Många bäckar så, säger han.

 

Beslutet fattat: Max 8 pers vid sammankomster i länet

Åtta pers. Inte fler. Länsstyrelsen i Uppsala län har fattat beslut om max åtta sittande deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet.måndag 23/11 13:11

Man skjuten till döds i Tibble

Polisen: "Vittnen talar om att två misstänkta gärningspersoner har färdats på moped”. Polisen larmades om skottlossning i Tibble sent på lördagskvällen. Då man ankom hittades en man med skottskador. Han fick vård av ambulanspersonal men avled av sina skador på platsen.söndag 22/11 12:02