Rallylegend. Ewy Rosqvist är för evigt inskriven i rallysportens historieböcker. Foto: Håkan Kjellgren

Här är rallydrottningen som chockade männen

Att vara kvinna i en mansdominerad värld var inte lätt alla gånger. Men Ewy Rosqvist satte männen på plats gång på gång. Nu fyller rallydrottningen 90 år.

  • Publicerad 10:01, 31 jul 2019

Grand Prix-rallyt i Argentina 1962. För de tävlande väntar en närmare 463 mil lång bana som beskrivs som extremt farlig både på grund av djurliv och väglag. Senare ska det också visa sig att endast 43 av de 258 startande ekipagen lyckades ta sig hela vägen i mål. Att det är en mansdominerad sport visar sig med stor tydlighet på startlinjen. Här finns nämligen bara två kvinnor: Ewy Rosqvist och hennes kartläsare Ursula Wirth.

Många ställer sig frågande till vad dessa "fotomodeller" egentligen gör här. Men rösterna har definitivt tystnat när Ewy och Ursula passerar mållinjen före alla andra och vinner loppet.

I dag, 57 år senare, är deras bedrift fortfarande omtalad och Ewy får ständigt förfrågningar om att medverka på olika tillställningar.

– Det är roligt att de kommer ihåg en. Ofta glöms människor inom sporten bort, men de har aldrig glömt mig. Nästa vecka är det faktiskt några som kommer hit från Tyskland för att göra ett reportage eftersom jag fyller år, berättar Ewy som i dag bär efternamnet von Korff.

Möttes ständigt av fördomar

I Tyskland, närmare bestämt i Mercedes Benz-fabriken i Stuttgart, finns ett 20-tal pokaler som vittnar om framgångarna. Bland annat vann hon Europamästerskapen 1959 – 1961, liksom damklassen i Midnattssolsrallyt 1959 – 1962. Men att vara kvinna i en mansdominerad värld var inte alltid lätt, konstaterar hon.

– Det kunde vara jobbigt ibland. Männen försökte göra alla möjliga sorters djävulskap så att jag inte skulle vinna. Men jag vann i alla fall! Dessutom hanterade jag bilen bättre än killarna. Jag körde aldrig sönder min bil, det gjorde alltid de andra, minns hon.

När rallykarriären var över arbetade hon en tid som guide hos Mercedes i Stuttgart. Men även där möttes hon av fördomar.

– När jag kom sa de att "en kärring kan väl inte så mycket om bilar?". Men det var ju jag som hade kört bilen så om någon kunde berätta om det så var det ju jag, konstaterar hon med ett skratt.

I lägenheten på Strandvägen finns åtskilliga minnen från rallykarriären. Foto: Håkan Kjellgren

Lever ett stillsamt liv

Själv förklarar hon framgångarna med sin bakgrund som distriktsveterinär hemma i Ystad efter utbildningen på veterinärhögskolan i Stockholm. Sperma från tjurar skulle levereras till olika gårdar för insemination och det fanns ingen tid att förlora.

– Det gällde att hinna med alla gårdar innan kvällen och då var det alltid bråttom. Bönderna stod och väntade på mig så det var bara att trampa på gasen. Det var så jag lärde jag mig köra bil, säger hon och tillägger att ingen annan i familjen hade det intresset.

– Jag har fyra bröder men det vara bara jag som tävlade med bil. För de andra var det bara fotboll som gällde, skrattar hon.

Numera lever den forna rallydrottningen ett stillsamt liv hemma på Strandvägen.

– Jag tar långa promenader och kollar nyheterna på tv. Sedan på morgonen är jag igång igen. Jag har lite problem med ögonen men annars är jag pigg, säger hon och tycks förvånad själv.

– Men tänk efter! Jag fyller 90 år och har tävlat i hela Europa. Egentligen är det inte klokt att jag lever fortfarande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android