Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) vill sälja Vällingby centrum. Nu har köpcentret värderats. Foto: Mitt i

Här är priset på Vällingby centrum: Två miljarder kronor

Vällingby centrum värderas till drygt två miljarder kronor. Det framgår av den utredning som nu presenterats och godkänts i Svenska Bostäders styrelse inför den planerade – och mycket kontroversiella – försäljningen av köpcentret.

  • Publicerad 08:05, 6 dec 2019

Anrika Vällingby centrum, invigt 1954, ägs idag av Stockholms stad genom kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder.

Men när den nuvarande majoriteten i Stadshuset tillträdde avslöjade den snart att en försäljning var aktuell – vilket lett till en häftig och ideologiskt präglad politisk debatt.

Värderingen: Två miljarder

Nu har en utredning om den aviserade försäljningen presenterats i Svenska Bostäders styrelse.

I rapporten, som beställts av fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), uppskattar en extern part det sammanlagda marknadsvärdet för anläggningen vid en försäljning till 2,02 miljarder kronor.

I utredningen varnas för de ökade risker som köpcentret står inför på grund av konsumenters förändrade köpbeteende – som exempelvis den ökande e-handeln.

Vill minska risk och skulder

Slutsatsen som dras är att staden genom en försäljning ”minskar stadens och bolagets skuldsättning samt riskexponering”.

– När det inte finns pengar till allt som vi vill göra nästa år så är det inte försvarbart att vi ska äga fastigheter som saknar strategiskt syfte för staden, sa fastighetsborgarrådet Dennis Wedin när försäljningen debatterades i samband med budgeten för två veckor sedan.

Hård kritik

I samma debatt påminde oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) om hur det gick när staden sålde en hel drös köpcentrum till brittiska riskkapitalisbolaget Boultbee 2006.

– Det ledde till chockhöjda hyror, försämrad service, och konkurser för små handlare i områden som Tensta, Rinkeby, Bredäng, Högdalen och Hässelby gård. Vällingby förtjänar inte samma öde, sa hon då.

”Ingen analys av hyreshöjningar”

Men någon analys av framtida hyresnivåer görs inte i rapporten som nu presenterats, påpekar gruppen Vårt Vällingby, som kämpar mot försäljningen.

I ett pressmeddelande kritiserar de att utredningen ”inte innehåller någon som helst analys av potentiella konsekvenser vad gäller exempelvis höjda lokalhyror för butiker, restauranger kontor, fritids- och kulturverksamheter, eller för boende och närområdet överhuvudtaget”.