Fascinerad. "Jag tror på att de här människorna berättar det de har varit med om oavsett vad förklaringen är", säger Petter Inedahl. Foto: Mikael Andersson

Här är platserna det spökar på i Västerort

Begravningsföljen som går upp i tomma intet, knackningar i väggar och ett gravljus som gör dig blind. Om man ska tro på vittnesmålen så spökar det för fullt i Västerort. Vi följde med författaren Petter Inedahl till områdets hemsökta platser.

  • Publicerad 08:00, 30 okt 2016

Jag älskar såna här historier och jag tror på att de här människorna berättar det de har varit med om oavsett vad förklaringen är

En man som bor i en av villorna vid Bromma kyrka tittar ut genom sitt fönster mot kyrkogården. På en av gravarna brinner ett ljus som är svårt att slita blicken ifrån. Mannen tittar medan ljuset blir starkare och starkare. Till sist är det så starkt att det gör mannen blind i flera dagar.

– Jag älskar såna här historier och jag tror på att de här människorna berättar det de har varit med om oavsett vad förklaringen är, säger Petter Inedahl.

Han är författare till boken Hemsökt i vilken han har hittat berättelser från platser över hela Stockholm som folk påstår är hemsökta. Vissa historier har han hört direkt från de som upplevt dem, andra har han hittat i till exempel folkminnesarkiv.

Hemsökt. Vid Bromma kyrka finns flera olika historier som kan skrämma slag på den nerviga. Foto: Mikael Andersson

Fem platser - fem kapitel

I Västerort har fem platser fått varsitt kapitel i boken. Vi har stannat till vid en av dem: Bromma kyrka. Byggnaden är Stockholms äldsta och under åren har otaliga gravar hunnit grävas på kyrkans mark. I en av dessa ska en illvillig man ligga och det är på hans grav som det starka ljuset ibland framträder.

– Det finns också en historia om någon som går här om natten och ser ett begravningsfölje komma. Men det hörs ingenting, det är helt tyst. Personen tycker att det är skitmärkligt. Och sen när han står och tittar så bara försvinner allihopa, berättar Petter Inedahl.

Under den gråa och tunga himlen är det som uppbyggt för att berättelserna ska ge en spöklik känsla. Men kanske är det tiden på dygnet som gör det – kyrkogården känns lugn och fridfull såhär mitt på dagen.

Vanligt. Även de största cynikerna har ofta en egen spökhistoria att berätta. Foto: Mikael Andersson

Blivit ifrågasatt

Vi åker vidare mot nästa hemsökta plats. Under bilfärden berättar Petter Inedahl, som i grunden är journalist, att hans val att skriva boken har blivit ifrågasatt.

– Om du skriver om tomtar och troll vem ska tro dig när du skriver om något riktigt nästa gång, säger han.

Men han har märkt att även de största cynikerna ofta har en egen berättelse.

– Det är alltid så, man sitter och snackar en stund och så säger de ”jag tror inte ett dugg på det här”. Men sen så kommer det alltid något ändå. Har man varit med om något märkligt vill man ju berätta det. Samtidigt är folk rädda för att inte bli trodda eller tagna på allvar, säger han.

"Det är kulturhistoria"

Och kritiken bekommer honom inte. Just nu jobbar han på en uppföljare till Hemsökt.

– Jag brukar snöa in på de här lite mörkare historierna eftersom de sällan berättas. Jag brukar påstå att det är kulturhistoria. Alla de här husen har sina historier, oavsett om de är mörka eller glada, säger han och pekar ut över tegelhusen i Grimsta genom bilfönstret när vi passerar förbi.

Hemsökt. Vid Bromma kyrka finns flera olika historier som kan skrämma slag på den nerviga. Foto: Mikael Andersson

Spökar i rum 202

Framför oss tornar Riddersviks gård upp sig och vi är framme vid vårt nästa stopp. Petter Inedahl pekar mot en av de tre fönsterkuporna på taket.

– Fönstret där uppe i mitten är rum 202 – det är spökrummet.

Där har gäster vittnat om knackningar i väggar och på dörren trots att grannrum och korridoren utanför varit tomma. I början av 2013 stod en kvinna ur personalen i rummet och bäddade sängen. Plötsligt kände hon en hand stryka henne längs ryggen. Men när hon vände sig om var ingen där. Det dröjde länge innan kvinnan vågade bädda i rummet ensam igen.

Den berättelsen har Petter Inedahl fått direkt från kvinnan själv. Men om han själv tror på spöken vet han ändå inte. Trots att han har besökt hundratals mytomspunna platser har han själv aldrig sett något utöver det vanliga.

– Man kan ju spekulera, men man kommer aldrig få svar på det, säger han.

Spökar. "Fönstret där uppe i mitten är rum 202 – det är spökrummet", säger Petter Inedahl. Foto: Mikael Andersson

Sant eller ej?

Kanske är Västerort hemsökt. Kanske inte. Oavsett så finns det en spänning i att låta sig övertygas av berättelserna. Och Petter Inedahl själv verkar fast besluten att inte vara den som avgör om människors upplevelser är sanna eller ej.

– Jag har alltid tagit folks berättelser för vad de är, säger han. 

Fler hemsökta platser i Västerort

Åkeshovs slott - En känsla av att vara iaktagen, skrapande ljud och barnskrik i källaren.

Hässelby slott - En gammal kvinna som spökar, oförkarlig kyla och hundar som rest ragg.

Lilla Flysta - Ett stycke obebyggd mark mellan Sundby och Bällsta där Lilla Flysta gård tidigare låg. Idag finns bara lite rester kvar av gården som sades vara hemsökt av en Poltergeist.

Källa: "Hemsökt" av Petter Inedahl

Visa merVisa mindre