Maria Reinius,Theresia Billberg och Mikael Ström Jupiter utanför lokalen på Hägerstensvägen 100. Foto: Elin Angvarson

Här är planerna för Aspuddens nya kvartersbio och kulturhus

Bio Aspen stängde i början av 60-talet. Nu vill flera initiativtagare och medarbetare ta hand om den tomma lokalen i Aspudden. Planen är att fylla utrymmet med bio, restaurang, bar och en scen.

  • Publicerad 05:00, 16 sep 2019

Aspudden ska få en egen kvartersbio.

På 50-talet fanns en kvartersbio i källarlokalen på Hägerstensvägen 100. Men bion lades ner under tidigt 60-tal sedan dess har lokalerna rymt andra verksamheter.

På senare tid har utrymmet stått tom. Men 2017 drog ett nytt arbete i gång för att fylla lokalen med liv på nytt.

Restaurang, scen och bio

Tanken är att lokalen ska få en biosalong med ungefär 100 platser. Salongen ska även kunna användas som scen.

– Scenen ger möjlighet till teater, stand up och musik, säger Maria Reinius, en av de som själv saknar en scen att spela teater på och som jobbar ideellt med projektet.

Men planen är också att lokalen ska inrymma någon slags restaurang och bar. Tanken är dessutom att scenen ska kunna öppnas upp mot restaurangdelen.

”Stockholm behöver fler lokaler för kultur”

Flera av de som jobbar med projektet bor själva i området och saknar ett ställe att gå till efter jobbet där det garanterat händer något spännande, förklarar de för Mitt i.

– Stockholm behöver fler lokaler för kultur, det är stor brist på scener och efterfrågan finns, säger ideella medarbetaren Mikael Ström Jupiter.

Tack vare stöd från både Filminstitutet och Stockholms stad ser visionen om kulturhuset ut att kunna bli verklighet inom en snar framtid.

Har skrivit hyreskontakt

När Mitt i träffar de tre medarbetarna från gruppen har de precis skrivit under ett hyreskontrakt med fastighetsvärden. Gänget som jobbar med projektet får tillgång till lokalerna den 1 oktober.

Det innebär att det riktiga planeringsarbetet snart kan dra i gång.

– Hittills har planerna varit väldigt lösa, nu när vi får tillgång till kan vi börja ta tag i allt på riktigt, säger Theresia Billberg, som även hon jobbar ideellt för projektet.

Mikael Ström Jupiter, Maria Reinius och Theresia Billberg är ideella medarbetare för det som ska bli Bio Aspen. Foto: Elin Angvarson

”Ett väldigt gediget jobb som ska göras”

Det är oklart när kulturhuset kan öppna, eftersom det stora arbetet ännu inte dragit i gång.

Men de som jobbar med projektet hoppas kunna öppna delar av kulturhuset redan innan årsskiftet. Kvartersbion lär dock dröja längre.

– Det är ett väldigt gediget jobb som ska göras och det återstår att se exakt hur mycket som behöver göras, säger Theresia Billberg.

Initiativtagare till projektet är Ulf Slotte, Aron Junker och Victor Marx.

Här ska Bio Aspen bli verklighet. Foto: Elin Angvarson