Bytte ägare. I juni beslutade kommunala Micasa AB att sälja Vårbergs sjukhem – nu vill nya ägarna rusta upp det gamla sjukhuset. Foto: Johannes Liljeson (arkivbild)

Här är planen för Vårbergs gamla sjukhem

I juni sålde kommunala Micasa fastigheter Vårbergs gamla sjukhem. Nu vill nya ägaren rusta upp det till sin "forna glans" och bygga nytt.

  • Publicerad 09:38, 20 sep 2018

Ska det få finnas kvar? Eller ska det rivas? Framtiden för Vårbergs gamla sjukhem, vid foten av Vårbergstoppen, har varit osäker.

– Att riva tycker vi är det sämsta alternativet. Vi vill behålla hela huset och utveckla det, säger Jonas Ramstedt, vd på Ramstedt Gruppen, som tog över fastigheten i somras.

Sjukhemmet byggdes på 70-talet som ett sjukhus och under 90-talet användes det som ett sjukhem för äldre. Sedan 2012 har Vårbergs gamla sjukhem ägts av kommunala fastighetsbolaget Micasa, och fungerat bland annat som studentboende och olika sorters korttidsboenden.

Staden säljer Vårbergs sjukhem

I juni sålde Micasa fastigheten för 140 miljoner kronor. Jonas Ramstedt hoppas nu att de ska kunna fylla även de delar av huset som länge stått tomma.

– Vi tittar dels på att hyra ut delar av det till en skola, ambitionen är att det ska vara en skola med starkt lokal förankring. Vi vill också utveckla de boenden som finns i fastigheten idag, och se om vi kan få in olika typer av vårdboenden, som LSS-bostäder, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jonas Ramstedt nämner också att en vårdcentral och en kafeteria skulle kunna bli aktuella längre fram.

– Men det vi vill nu är framförallt att rusta upp det och snygga till det utvändigt, så att det kan återfå sin forna glans. Vi tror att det kommer vara ett bra tillskott i området som annars ska få mycket nyproduktion, säger Jonas Ramstedt.

För en hel del ska byggas i området, som är ett av de utpekade i stadsbyggnadsprojektet Fokus Skärholmen. Längs hela Vårbergsvägen, som ska smalnas av och bli mer stadslik, planeras runt 1200-1400 nya bostäder, en ny grundskola för 900 elever, nya förskolor och ett nytt Vårbergs IP.

Vill bygga nytt

Staden har räknat med att ungefär 200-330 nya bostäder skulle kunna byggas kring sjukhemmet.

– Vi kommer göra en ny plan nu och haft våra första möten med staden. Vi kommer vilja bygga nya bostäder, bland annat på parkeringen till höger om huset och vänster om huset, men färre. Vi vill inte bygga ner mot grönområdet där staden ska bygga en ny stor park och ett konstverk. Där vill vi ha en öppen yta kring det och entrén till den nya skolan, säger Jonas Ramstedt.

Klart: Så blir 16-miljonerskonsten i Vårberg

När kommer Vårbergsborna märka av förändringen?

– Våra hyresgäster märker nog redan en jättestor skillnad, eftersom vi redan börjat putsa upp huset invändigt och vid entréerna. Den stora omvandlingen, när vi ska rusta fasaderna kommer vi att börja med till våren. De nya bostäderna kommer troligtvis dröja till 2023-2024, men vi hoppas så klart kunna komma igång tidigare.

Skiss. Så här ser nya bebyggelsen kring Vårbergs sjukhem ut i stadens tidiga skisser. Men nya ägarna vill bygga färre bostäder. Foto: Tovatt Architects & Planners

Vårbergs sjukhem

Vårbergs sjukhem byggdes 1970 som ett sjukhus, ritat av arkitekten Ervin Pütseps arkitektkontor. 1994-1996 byggdes det om till ett sjukhem för äldre med den verksamheten avvecklades 2010.

Sedan 2012 har fastigheten till största delen använts som studentboende och olika sorters korttidsboenden.

Huset kulturhistoriska klassificering är grön, vilket betyder att den är "särskilt värdefull från historiskt, kulturhisorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt".

Visa merVisa mindre