För ett år sedan så mötte Mitt i alliansens företrädare på den aktuella marken för att höra mer om planerna på att flytta ut Broskolan till nya lokaler – bort från centrum.

– Nu har vi säkrat den fastigheten där den här utvecklingen kan ske, och då kan vi börja omdaningen av Bro på riktigt. I stället för att fortsätta att måla om fasaderna så kan vi skapa en bestående förändring för Bro, sa kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) då.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-skolan-kommer-krava-flera-bullervallar/repucz!z0Ym64MsOxXIJUJXpYoEZw/

Tanken är att det här ska bli en skola för elever i årskurs f-9. Inledningsvis ska man ha plats för 500 elever, men det ska finnas möjlighet att bygga ut skolan så att kommunen kan ha plats för 1000 elever på sikt. I planerna finns även en idrottssal och en ordentlig skolgård som ska svara upp mot de riktlinjer som ställs på barns utomhusmiljö.

Området som skolan ska förverkligas inom är Kockbacka gärde, det obebyggda området söder om Enköpingsvägen intill Finnstarondellen.

Samtidigt planeras för en ny rondell vid korsningen mellan Ginnlögs väg och Stationsvägen. I väst vill kommunen bygga bostäder och i öst ska en dagvattenpark anläggas.

En bro för gång- och cykeltrafikanter placeras över järnvägen längs med Ginnlögs väg. På så vis kan man skapa en kortare och rakare väg mellan skolan och Bro IP, och inte minst till kommande bostäder på andra sidan järnvägen. Förslaget som nu är möjligt att tycka till om behandlar även flera gång- och cykelvägskopplingar till övriga Bro.

Men vad är det då för typ av skolbyggnad man har för avsikt att bygga? Skolan är tänkt att bli två till tre våningar hög. Kommunen beskriver att byggnaden bryts upp i flera volymer genom att skapa ”förskjutna byggnadskroppar med sadeltak”, syftet här är att få en småskalig utformning på det hela. Tidigare nämnda bostäder är tänkta att bli radhus som är två våningar höga och även dessa ska förses med sadeltak.

Dagvattenparken ska rena vatten från östra delarna av Bro. Här vill även man bygga gångvägar så att det blir en naturlig plats för rekreation.

– Det här är en del av vårt övergripande arbete för ett tryggare Bro. För Broskolans del är syftet att skapa en mer integrerad skolmiljö, vi tror att placeringen är bra för att få elever från olika delar av Bro att söka sig dit. En skola och ett samhälle som är integrerat och går ihop ökar förståelsen mellan människor och det är värdefullt för alla. Skolan ska även fortsättningsvis vara kommunal, säger Fredrik Kjos (M), i en kommentar.