The Crypt. I källaren ryms 1 500 kvadratmeter konstutställning fördelat på två rum. Foto: Sigrid Malmgren

Här är Östermalms hemliga konstgalleri

På Galleri Duerr finns totalt 4 000 kvadratmeter konst. Men om du ska besöka galleriet behöver du avtala tid – om du inte är hyresgäst hos Embassy House.

  • Publicerad 15:31, 14 jun 2019

Företagsnätverket Embassy House finns sedan tidigare på Medborgarplatsen. I höstas öppnade de ytterligare en plats för startups, den här gången på Linnégatan 89c, i kvarteret Garnisonen. Enligt grundaren Anders Nilsson finns i nuläget 40-50 bolag på adressen och lika många på Södermalm.

– Det är bekvämt och ekonomiskt försvarbart. Här har du full service och kan bara komma hit och starta datorn, resten är ordnat. Du har också möjlighet att sätta dig i ett rum på 400 kvadrat, ta en fika och titta på konst, säger han.

Rivningshuset har blivit Söders Silicon Valley

Konsten har en nyckelroll i lokalerna. Förutom de cirka 160 verk som finns i startup-bolagens utrymmen finns dessutom en 1 500 kvadratmeter stor utställningslokal i källaren. Bakom satsningen står galleristen Deborah Duerr som startade Galleri Duerr, som de senaste åren varit ett mobilt galleri, redan 2006. När Embassy House hörde av sig nappade hon direkt.

– Gallerier måste hitta nya sätt att nå ut och då är det spännande att vara i en startup-miljö. Forskning visar också hur viktigt det är med konst och kultur. Det skapar samtal och man blir inspirerad, säger hon medan hon bjuder på en rundtur i lokalerna.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/hemlig-konst-hittad-i-rivningskak-pa-ostermalm/repqct!dVuAIgPCyxmQkwULa3rDiA/

För att få ta del av konsten, skapad av både etablerade och mindre kända namn, krävs dock ett samtal eller mejl till Deborah.

– Vem som helst kan komma hit, men man måste höra av sig till mig först. De som arbetar här måste kunna lämna sina datorer när de går hem för dagen, säger hon.

Vid hennes sida finns konstnären Serinyá som konstaterar att även om upplägget är ovanligt står faktiskt många gallerier tomma en stor del av tiden.

– De flesta går bara på utställningar när det är vernissage eller finissage. På det viset är gallerier ändå ofta stängda platser, säger han innan Deborah leder ned oss till det som kallas "The Crypt". Byggnaden tillhörde tidigare militären men nu har den fönsterlösa källaren i det som tidigare var en regementsbyggnad fått en helt ny funktion.

– Jag älskar industrikänslan här nere. Det är en plats som inbjuder dig att tänka i nya banor och ett rum som går att förändra hur mycket som helst, förklarar hon.

Transformation of love

Just nu pryds väggarna av målningar av Mani Vertigo, en rysk konstnär som numera bor i Stockholm. Utställningen, som pågår hela sommaren, heter "Transformation of Love" och utgörs av närmare 80 tavlor.

För Anders Nilsson är kombinationen av startup-företag och konst perfekt.

– Konsten skapar den miljö vi vill ha här. Den inspirerar och skapar underlag för samtal, säger han.

Den som är intresserad av ett besök hittar kontaktinformation på www.galleriduerr.com.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Deborah Duerr framför verket ”Motherboard” av konstnären Kapoth. Foto: Sigrid Malmgren

Utställning. Mani Vertigos målningar hänger på Linnégatan hela sommaren. Foto: Sigrid Malmgren

Anders Nilsson, grunadre av Embassy House. Foto: Sigrid Malmgren

Galleristen Deborah Duerr och konstnären Serinyá vid ett verk av Mireia Rocher. Foto: Sigrid Malmgren

Konst. Omkring 160 konstverk ryms i lokalerna. Foto: Sigrid Malmgren

Konstnären Serinyá och galleristen Deborah Duerr. På bilden syns även Deborahs hund Namou. Foto: Sigrid Malmgren