Dammen i Gustav Adolfsparken hade för mycket bakterier vid fem tillfällen i fjol. Foto: Mitt i

Här är Östermalms damm med flest bakterier

Snart fylls Östermalms plaskdammar med vatten igen. I fjol upptäcktes bakterier i alla stadsdelens plaskdammar.

  • Publicerad 16:52, 9 maj 2018

Från den 21 maj fylls plaskdammarna på Östermalm och i resten av innerstan. Då får de allra minsta chansen att plaska loss. Men det är inte alltid baden är helt tipp topp.

54 plaskdammar i Stockholm var nämligen öppna förra sommaren. Av dem hade 83 procent någon gång för höga bakteriehalter, enligt en årsrapport från miljöförvaltningen.

– Vi ser år efter år att det inte städas optimalt på alla ställen, säger Kajsa Holmborn, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Gustav Adolfsparken sämst

Gustav Adolfsparkens damm var en av de dammar i Stockholm med sämst kvalitet förra året. Något som förklaras med att dammen ligger i en svacka med slitna grässlänter runt om. Att den har låg kröning gör också att smuts lättare hamnar i dammen, enligt miljöförvaltningen.

De andra plaskdammarna på Östermalm fick också anmärkningar, dammen i Tessinparken vid tre tillfällen och i Motalaparken vid ett tillfälle.

Jordbakterie en bov

En av de bakterier som ökat markant sedan 2016 var jordbakterien pseudomonas aeruginosa. Den bakterien ska inte finnas i badvatten överhuvud taget  eftersom den kan orsaka allvarliga och svårläkta sårinflammationer samt ögon- och öroninflammationer. Denna bakterie hittades dock bara i Gustav Adolfsparken vid ett tillfälle.

Inför 2017 hade de allra flesta dammarna i staden fått in automatiserad PH-reglering vilket ska göra det svårare för bakterier att frodas. Men trots det hade fler dammar bakterier under 2017. Något som förklaras av dålig städning kring dammarna och en torr sommar, vilket blottade gräsytor och gjorde att mer jord kom ner i vattnet.

Fakta

Tio värsta dammarna

De dammar med flest bakterieöverskridanden i Stockholm 2017:

Gustav Adolfsparken: 5 tillfällen

Fyren i Skarpnäck: 5 tillfällen med för höga bakteriehalter

Vippans, Hägersten: 5 tillfällen

Lugnets, Hägersten: 5 tillfällen

Kristinebergs strandpark: 4 tillfällen

Fredhällsparkens: 4 tillfällen

Tessinparkens: 3 tillfällen

Svandammsparkens, Midsommarkransen: 3 tillfällen

Vättersdäldens, Årsta: 3 tillfällen

Skarpa bys i Skarpnäck: 3 tillfällen

Källa: Miljöförvaltningen
Visa merVisa mindre