Året som gått i Hässelby-Vällingby bjöd på coronasäkert kortspel, städande barn, en tupp på vift och odling i Lövsta. Foto: Mitt i

Här är nyhetsåret som gått i västerort – i bilder

Om år 2020 skulle sammanfattas av ett ord skulle det självklara svaret vara corona. Men även om pandemin har överskuggat hela året har det hänt en hel del annat under nyhetsåret i Hässelby-Vällingby.

  • Publicerad 11:00, 30 dec 2020

Odling för grannar

Foto: Stefan Källstigen

I början av året skrev vi om Mira Gartz och Tove Rosander från Hässelby som drömde om ett mikrojordbruk för grannar. I september fick vi komma på återbesök till Lövsta där sallad och flera sorters kål odlades för fullt. Den första testkörden levererades till privatpersoner och två förskolor.

”En förskola ringde och sa att idag har vi både svartkål och kålrabbi i köttfärssåsen”, berättade Mira Gartz.

Djur i stan

Foto: Mikael Andersson

Något som alltid får igång oss på redaktionen är när djur ger sig ut på olika äventyr i våra områden. Under året fick vi till exempel följa den nervkittlande jakten på tuppen Oskar som var på villovägar i Hässelby villastad. Till slut lyckades han fångas in med hjälp av två hönor. Slutet gott, allting gott.

Miljöhjältar med koll

Foto: Mikael Andersson

När barnen på Frilufts Förskolor Riddersborg gav sig ut för att plocka skräp i Hässelby hittade de allt från kaffemuggar och godisförpackningar till toalettpapper. Barnen var överens om att skräpet hör hemma i papperskorgarna, inte på marken. Trots att vuxna inte alltid föregår med gott exempel...

”Man ska kasta skräpet i soptunnan. Vuxna är inte duktiga, de skräpar ner”, sammanfattade fyraårige Elliot.

Säker spelstil

Foto: Claudio Britos

Kärleken till bridge fick gänget i PRO-stugan vid Solursparken i Vällingby att hitta kreativa lösningar för att kunna fortsätta med sina spelkvällar. Och få kan väl bära upp visir och munskydd så stiligt som de här herrarna och damerna.

”Klär upp mig gör jag alltid för spelkvällarna. Det är sedan gammalt”, sa Jan-Erik Frödin.

Så hur hittar man den perfekta spelpartnern? Rolf Olsson hade svaret på den frågan: ”Man ska trivas ihop. Det är ju ett spel man ska vinna och man tar till de metoder man kan. Men det är också en hobby, man ska ha skoj”.

Nytt stjärnskott

Foto: Mikael Andersson

Artisten Blenda släppte EP och Mitt i träffade henne för att prata om musiken och uppväxten i Vällingby. Musiken fanns tidigt med i hennes liv och hon sjöng bland annat i gospelkör. Hennes EP spelade hon in i New York och Los Angeles, på skivbolaget Star Trak, startat av Pharrell Williams.

”Det var en välsignelse och en förbannelse att komma in i musikbranschen. Musiken är väldigt styrd av olika streamingtjänster och algoritmer. Det fattade jag inte innan jag bli signad, för jag var så fri i mitt musikskrivande då”, berättade hon.