Samuel Laulajainen, vd på Södra teatern, menar att ett hotell skulle vara ett bra komplement till verksamheten. Foto: Mostphotos / Karin Bernhardsson

Här är nya planerna för Kägelbanan

Hotell och/eller kontor. Det är Södra teaterns vision för Kägelbanan som stått tom sedan förra sommaren efter en utdragen grannkonflikt.

  • Publicerad 17:02, 19 aug 2020

Kägelbanan i Södra teatern var länge en självklar del av Stockholms konsert- och klubbscen. Med en kapacitet på 750 personer fyllde lokalen en viktig funktion för mellanstora akter som varken passade källarlokalerna eller arenorna.

Men efter fem-sex års konflikt med grannar om ljudnivåerna fick Södra teatern nog. I juni 2019 hölls den sista konserten och sedan dess har de anrika lokalerna ekat tomma.

Kägelbanan stänger på obestämd tid

Men nu finns det planer på en annan sorts verksamhet i den gamla konsertlokalen. En begäran om detaljplaneändring har lämnats in till stadsbyggnadskontoret i syfte att kunna använda Kägelbanan till hotellverksamhet och/eller kontor.

Samuel Laulajainen, vd Södra teatern, förklarar att det är uteslutet att återigen köra spelningar och klubbkvällar i lokalerna.

– Det går helt enkelt inte att ljudisolera så att myndigheter och grannar blir nöjda. Nu har det varit stängt i helt år och det fungerar inte i längden att hålla det tomt. Ett hotell skulle verkligen kunna komplettera Södra teatern som nöjesetablissemang. Mitt andra önskemål är kontor och då helst ett företag inom kultur- eller nöjessektorn, ett skivbolag eller liknande, säger han.

För den som saknat Kägelbanan låter kanske inte kontor som ett jättekul förslag.

– Det beror på vems kontor det är, det finns roliga kontor också! Problemet är att man spenderat miljoner på att ljudisolera och det sista man pratade om var att bygga en mur, vilket hade slaktat lokalen fullkomligt, svarar han.

Samuel Laulajainen tillägger att Södra teatern faktiskt – innan corona och efterföljande restriktioner slog till med full kraft – arrangerat fler konserter än de gjorde medan Kägelbanan fortfarande användes.

– Det vill vi fortsätta med även i framtiden.

Det tilltänkta hotellet väntas rymma 26 rum. I planförfrågan finns även ett förslag om att bygga ut Södra teatern mot Klevgränd, där det i dag finns en parkering. Om det blir verklighet kan hotellet utökas med ytterligare 30-40 rum.

– Vi har tittat på i en massa varianter och landat i de här två förslagen. Men vi har inte ens ansökt om bygglov än, så det är på ett väldigt tidigt stadium, konstaterar Samuel Laulajainen.