Roger Strandbro och Lars Lindberg driver sedan i september Padelverket i Älvsjö. Foto: Pekka Pääkkö

Här är nya kändissporten som får gubbar att lubba

Padeltennis är kändisarnas nya kelgris. Jonas Björkman, Jörgen Persson, Olof Mellberg, Jesper Blomqvist, Måns Zelmerlöw – alla älskar racketsporten. Stockholms största hall ligger i Älvsjö.

  • Publicerad 00:27, 22 nov 2016

Padelverket i Älvsjö öppnade den 11 september. Den första veckan dök omkring 60 spelare upp. I mitten av november: 1320.
– Det var rekord. Då hade vi ungefär 40 procent av tiderna uppbokade. Folk börjar hitta hit även på dagtid. Det finns fortfarande tider på morgnar och kvällar men det börjar tjockna till, säger Roger Strandbro som driver Padelverket i Älvsjö tillsammans med Lars Lindberg.

Mix av tennis och squash
Padeltennis kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Den lockar som sagt många avdankade idrottsstjärnor och en och annan schlagerräv.
– De kan fortsätta att tävla i den här sporten. Det är samma inställning som när det var Premier League eller NHL-matcher. De spelar alltid om vem som ska betala banan, säger Roger Strandbro.

Titanhöft hänger med
En förklaring kan vara att sporten inte kräver samma spänst och snabbhet som exempelvis tennis.
– Jag har en titanhöft och har svårt att spela tennis. När man är 55 år är ju dessutom tennisplanen väldigt stor. Men det här kan man hålla på med när man 90 bast, säger Roger Strandbro.

Mjukare bollar
Planen är 10×20 meter. Precis som i tennis finns ett nät. Men racketarna är mindre och bollarna mjukare. Och precis som i squash omges planen av väggar som får användas i spelet. Deltagarna spelar alltid dubbel.
– Det här är mycket mer taktiskt än tennis. Det är mer som schack. Ett par som är mer taktiskt kan slå ett par som är bättre rent tekniskt, säger Roger Strandbro.

Sveriges bästa kommer
Den 3-4 december arrangerar klubben finalen i Swedish Masters. Då kommer de åtta bästa paren på herr- och damsidan till Älvsjö.
– Det är jätteroligt. Då är alls som vill välkomna att titta. Vi kommer också ha en C-turnering för motionärer samtidigt, säger Roger Strandbro.

Få ungdomar
Även om äldre gentlemen har omfamnat sporten har det hittills varit svårare att få igång en ungdomsverksamhet. En orsak kan vara att sporten är förhållandevis dyr att utöva. Att hyra en bana på Padelverket kostar 440 kronor för en timme. Ska man dessutom hyra racketar och bollar blir det ännu dyrare.
– Tyvärr är det ganska dyrt att spela padel. Men det är är för att markhyrorna i Stockholm är så himla dyra. Vi har inget inget kommunalt stöd, säger Roger Strandbro.

Sopgubbar spelar
Men för sportens överlevnad på sikt tror han att det är nödvändigt att även attrahera ungdomar.
– Vi måste få in pengar i det här och det bygger på att gubbar i min ålder kommer hit och spelar. Men vi ska dra igång en ungdomsverksamhet i klubbens regi för att ta vara på intresset hos nästa generation. Jag tror att alla som kommer hit och spelar tycker att det är jätteskoj, säger Roger Strandbro.
Varför lockas kändisar till den här sporten?
– Kändisarna brukar vara först med att upptäcka nya grejer. Men jag är övertygad om att det här kommer att bli en folksport så småningom eftersom det är så roligt. Vi har sopgubbar som spelar här också.

Fakta

Började som tidsfördriv på kryssningsfartyg på 1920-talet

Padelverket i Älvsjö öppnade på Varuvägen i september.
Med sina sex banor är anläggningen den största i Stockholm och den näst största i Sverige för padeltennis.
Padeltennis har anor sedan 1920-talet då den spelades som tidsförtriv på brittiska kryssningsfartyg. Sporten är speciellt populär i Spanien och Latinamerika. I Spanien finns omkring 5 miljoner utövare.
Sedan 1992 arrangeras VM i padeltennis vartannat år.

Källa: Padelverket, padeltennis.se och padelsweden.se
Visa merVisa mindre