Här är nya grejen i odlingskretsar: ta över någon annans trädgård

En lägenhetsbo med odlingslust och en trädgårdstrött villaägare. Nu odlar Auro Rickling i matskribenten Lisa Förare Winbladhs trädgård så hon slipper.

  • Publicerad 06:20, 2 jun 2016

För några veckor sedan lanserade Rebecka Hagman sin idé Co-grow, att matcha villaägare som är trädgårdsless med lägenhetsbor med gröna fingrar på Facebook. Och nu har det första trädgårdsteamet blivit verklighet.

– Det var rätt kemi. Jag kände direkt att det här kan funka, säger Lisa Förare Winbladh.

Hon bor med sin familj i en villa i Herrängen med tillhörande vildvuxen trädgård och har i flera år försökt att hitta någon som kan hjälpa henne med hennes trädgård. Genom Rebecka Hagman blev hon matchad med Auro Rickling och sedan ett par veckor tillbaka odlar hon i hennes trädgård.

– Jag fick en känsla av sättet ni kommunicerade och tänkte att det här kan nog bli en bra match, säger Rebecka Hagman.

Söker odlingssugna

Sedan hon lanserade sin idé på Facebook har ett 20-tal villaägare hört av sig i jakten på någon med gröna fingrar, för det är inte alla som har en trädgård som är sugna på att odla i den.

– Vi är väldigt inomhuspyssliga, vi brygger öl, rostar kaffe och har middagar men pysslandet gäller inte trädgårdsarbete, säger hon.

För Auro Rickling som bor i en lägenhet i Solberga är situationen den motsatta. Hon har odlingslust så det räcker och blir över men har ingenstans att göra det på.

– Jag sitter i en lägenhet och har visserligen en fantastisk balkong men den är helt översållad med växter. Jag vill få utlopp för min odlingslust, säger hon.

Ingen gräsklippning

I ett par pallkragar i ett hörn av trädgården växer saker som grönkål, borstnejlika och luftlök. Totalt ska det bli sex pallkragar och förutom det kommer Auro Rickling att hjälpa till att få styr även på den övriga trädgården.

– Men inte klippa gräs, det är inte min grej, säger hon.

– Det är inga problem, det har vi tonårspojkar som gör, säger Lisa Förare Winbladh.

Fokus på det ätbara

Totalt ska det bli sex pallkragar och fokus ligger på sånt man kan äta.

– Det var därför det var så bra att Lisa var matskribent. Sen tänkte jag kanske plantera några perenner som kommer tillbaka år från år och som kan sköta sig lite mer själva. Det finns jättestor potential här med en massa gamla kulturväxter, säger Auro Rickling.

För Lisa Förare Winbladh blir vinsten att framöver slippa ha Herrängens mest ovårdade trädgård

– De brukar sorgmodigt kommentera att hon som bodde här innan hade väldigt god hand med trädgården och låg på knä och planterade om blåsippor. Men hon var ju hemmafru!, säger Lisa Förare Winbladh.